Beheer

Personal Tech
iPhone 13

Apple verstevigt greep op iPhone 13-reparaties

Niet-officiële schermreparatie iPhone 13 sloopt Face ID.

© Apple
5 november 2021

Niet-officiële schermreparatie iPhone 13 sloopt Face ID.

Wie op niet-officiële wijze het scherm van zijn iPhone 13 vervangt, kan na de reparatie geen gebruik meer maken van de Face ID-gezichtsbeveiliging. Dat blijkt uit praktijkervaringen van klanten en kleinere reparatiewinkels. Alleen via microsolderen kan Face ID weer geactiveerd worden.

Bij de schermreparatie moet de gebruiker of reparateur een bijzonder kleine microcontroller van het originele scherm loshalen en die plaatsen in het nieuwe scherm. Dat proces vergt speciale apparatuur, duurt een tijdje en is niet weggelegd voor de doorsnee gebruiker en veel kleinere winkels die smartphoneschermen vervangen. Deskundigen van reparatiewebsite iFixit leggen in een artikel uit hoe het microsolderen werkt. 

Repair Provider-programma 

Met de iPhone 13-serie maakt Apple het op niet-officiële wijze repareren van iPhones weer lastiger en daarom minder aantrekkelijk. Winkels die zijn aangesloten bij Apple's Repair Provider-programma, ervaren geen hinder van de Face ID-beperkingen. Volgens iFixit hebben dergelijke winkels namelijk apparatuur met speciale software die de iPhone opdracht geeft het nieuwe scherm te accepteren. Face ID werkt daarna meteen. 

Apple's Repair Provider-programma heeft naar verluidt zeer strenge voorwaarden en hoge boetes bij misbruik. Vice kreeg in 2020 een kopie van het contract tussen Apple en een winkel in handen en schreef een kritisch artikel over het programma. 

Apple maakt het niet-aangesloten winkels steeds moeilijker om iPhones te repareren. Zo toont een iPhone na een niet-officiële accuvervanging een waarschuwingsmelding en geldt dat ook voor sommige iPhone-modellen waarvan het scherm op niet-officiële wijze vervangen is. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.