Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple verstevigt greep op iPhone 13-reparaties

Wie op niet-officiële wijze het scherm van zijn iPhone 13 vervangt, kan na de reparatie geen gebruik meer maken van de Face ID-gezichtsbeveiliging. Dat blijkt uit praktijkervaringen van klanten en kleinere reparatiewinkels. Alleen via microsolderen kan Face ID weer geactiveerd worden.
iPhones
© Apple
Apple

Bij de schermreparatie moet de gebruiker of reparateur een bijzonder kleine microcontroller van het originele scherm loshalen en die plaatsen in het nieuwe scherm. Dat proces vergt speciale apparatuur, duurt een tijdje en is niet weggelegd voor de doorsnee gebruiker en veel kleinere winkels die smartphoneschermen vervangen. Deskundigen van reparatiewebsite iFixit leggen in een artikel uit hoe het microsolderen werkt.

Repair Provider-programma

Met de iPhone 13-serie maakt Apple het op niet-officiële wijze repareren van iPhones weer lastiger en daarom minder aantrekkelijk. Winkels die zijn aangesloten bij Apple's Repair Provider-programma, ervaren geen hinder van de Face ID-beperkingen. Volgens iFixit hebben dergelijke winkels namelijk apparatuur met speciale software die de iPhone opdracht geeft het nieuwe scherm te accepteren. Face ID werkt daarna meteen. 

Apple's Repair Provider-programma heeft naar verluidt zeer strenge voorwaarden en hoge boetes bij misbruik. Vice kreeg in 2020 een kopie van het contract tussen Apple en een winkel in handen en schreef een kritisch artikel over het programma. 

Apple maakt het niet-aangesloten winkels steeds moeilijker om iPhones te repareren. Zo toont een iPhone na een niet-officiële accuvervanging een waarschuwingsmelding en geldt dat ook voor sommige iPhone-modellen waarvan het scherm op niet-officiële wijze vervangen is. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in