Management

Personal Tech
Apps

Apple verdient aan bedrieglijke apps in App Store

Apple zou apps moeten weren die overduidelijk proberen mensen te neppen.

29 november 2016

Apple zou apps moeten weren die overduidelijk proberen mensen te neppen.

Bezoekers van de App Store krijgen schijnbaar legitieme applicaties van twijfelachtige waarde opgedrongen, constateert How To Geek. Apple verdient goed aan mensen die zich daardoor om de tuin laten leiden.

Velen beleven het Apple-universum als een veilige omgeving. En Apple doet er ook veel aan om die beleving in stand te houden. Maar de Apple Store hoort daar niet bij. Dat concludeert How Geek nadat het voor een aantal producten de proef op de som heeft genomen.

Neem de ongelukkige die probeert de Microsoft Excel-app op te halen in de App Store. Die krijgt in zijn zoekresultaat een hele reeks apps te zien met logo's die een beetje op het origineel lijken. De eerste verwijst naar de Office-bundel. 30 dollar slechts voor 'de eenvoudigste manier om Word-documenten, Excel-spreadsheets en PowerPoint-presentaties van hoge kwaliteit te maken. Ook bij doorlezen van de mogelijheden kun je niet anders dan concluderen dat dit precies de Office-functionaliteit biedt die je zoekt. Documenten synchroniseren, veranderingen in documenten bijhouden, onderweg aan documenten wqerken, het kan allemaal.

Niet dus, want de Office-applicaties zijn niet in de App Store te koop. De Office Bundle is niet meer dan een verzameling templates van 293 megabyte die waardeloos zijn zonde de apps van Microsoft. Dat blijkt echter nergens uit. De Office Bundel is het eerste zoekresultaat, de suggestie wordt gewekt dat je hier echt documenten mee kunt aanmaken, de beschrijving maakt melding van functies waar je echt Office voor moet hebben en nergens staat vermeld dat het hier om templates gaat. Wie doorspit in de reacties vind wel waarschuwingen van teleurgestelde kopers. Maar die worden naar onderen geduwd door twee positieve 'vijf sterren'-recensies.

Talloze rare opzetjes in Apples App Store

Andere rare opzetjes die How to Geek aantrof, zijn appjes die niet meer doen dan de gratis online versie van Office openen in een browser - voor 20 dollar of meer. Appjes van onduidelijke origine die zeggen Word-bestanden te kunnen openen en bewerken - allemaal met een ikoontje dat sterk lijkt op Word, Excel etc - die How to Geek maar niet gekocht heeft. Er zijn ook de nodige apps die suggereren dat ze functionaliteit van Adobes opmaakprogramma InDesign bieden, waar het feitelijk om instructievideo's gaat.

Wie graag Chrome of Firefox zou installeren, krijgt als eerste zoekresultaat de Fastbrowser van 1 dollar, die sinds 2014 niet meer geüpdate is. Zoeken naar advertentieweerder AdBlock geeft als eerste resultaat een app die niets te maken heeft met de gelijknamige browser-plugin. Zoekopdrachten naar populaire websites als Facebook en Gmail presenteren tientallen apps die niet meer doen dan de betreffende site in een browser openen. En er zijn zelfs opschoonhulpmiddelen voor de harde schijf en het geheugen - die je op je iPhone en iPad absoluut niet nodig hebt.

Speeltuin voor bedrieglijke opzetjes

De strekking is duidelijk: Apples App Store is niet de veilige omgeving gebleven voor mensen met weinig kennis van computers en IT. Inmiddels is het een speeltuin geworden van mensen die proberen geld te verdienen met bedrieglijke opzetjes, constateert How to Geek.

De vraag is natuurlijk wel waarom Apple niet ingrijpt. How to Geek lijkt te neigen naar de opvatting dat Apple vooral graag een rijkelijk gevulde winkel wil kunnen aanbieden. Mensen met een wat sceptischer wereldbeeld zullen zeggen, dat Apple zich vooral ook laat leiden door zijn omzetbelang: van iedere app-verkoop steekt Apple 30 procent in zijn zak. Maar het zou toch verbazen als Apple niets zou doen met de kritische noot van How to Geek.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.