Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple plant ingrijpende vernieuwing MacBook Pro

Dat meldt Bloomberg. De genoemde vernieuwingen zijn elk op zich al eerder in onbevestigde berichten opgedoken, maar Bloomberg is doorgaans terughoudend met geruchten en geeft ook veel details.
MacBook Pro
© Apple
Apple

Zo weet de nieuws site onder meer te melden dat de behuizing niet de wig-vorm heeft die kenmerkend is voor de MacBook Air en de huidige 12-Inch. Daardoor zal er op de zijkant van de unibody-behuizing ruimte zijn voor meerdere slots, mogelijk allemaal van het type USB-C, want dat is in principe geschikt voor het Thunberbolt-protocol en kan technisch gezien ook het voedingscontact vervangen.

Wat er met de HDMI-port en het slot voor de SD card te gebeuren staat is vooralsnog onduidelijk. Welke processor het hart van de nieuwe MacBoo Pro moet vormen, weet Bloomberg niet, maar het lijkt aannemelijk dat gekozen zal worden voor Intels SkyLake, die ook gebruikt wordt in high-end laptop-modellen van Apples concurrenten.

De timing van het 'lek' bij Apple is opvallend. Onlangs was er breed kritiek op het uitblijven van vernieuwingen in het laptop-programma van het zichzelf als vernieuwer pur sang profilerende technologiebedrijf. Het wordt niet verwacht dat de nu door Bloomberg gesignaleerde vernieuwingen al deel uit zullen maken van de voor komende maand geplande reeks van officiële aankondigingen.

Vingerscan

De Touch-ID vingerscan moet het inloggen voor de gebruiker vergemakkelijken en zal ook door app's en websites gebruikt kunnen worden voor identificatie. Op het gebruik van vingerscans voor inloggen en identificatie is wel als bezwaar aangevoerd dat het principieel minder veilig zou zijn omdat ze alleen kan worden getoetst aan een referentiescan, die dus op de computer zelf aanwezig moet zijn.

Voor een wachtwoord geldt dat bezwaar niet, omdat dit kan worden getoetst aan een hash, waaruit het wachtwoord zelf niet valt af te leiden. Apple zegt dit probleem te hebben kunnen ondervangen door de hele Touch ID functie onder te brengen in een 'secure enclave', die in een eigen vrijwel onkraakbare chip is ondergebracht.

OLED-strook

Wat precies de bedoeling is van de OLED-stroom boven de functietoetsen is ongewis. Maar het laat zich raden dat het de mogelijkheid opent om de gebruiker interactieve aanwijzingen te geven over naargelang de context wisselende functies van toetsen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in