Loopbaan

Carriere
Apple-CEO Tim Cook

Apple-personeel moet weer naar kantoor

Tim Cook: tijd om terug te komen naar kantoor.

Tim Cook © Apple
16 augustus 2022

Tim Cook: tijd om terug te komen naar kantoor.

Apple zet 5 september in als startpunt voor de verplichte terugkeer van zijn personeel naar kantoor. Werknemers van het bedrijf moeten vanaf die datum drie dagen per week weer in bedrijfspanden hun werk verrichten. Hybride werk wordt de norm, met enige mogelijkheid voor zelfbeschikking.

Het bedrijf onder leiding van CEO Tim Took heeft zijn hybride werkmodel in juni al aangekondigd, maar sindsdien de invoering daarvan meerdere malen moeten uitstellen. Werknemers hebben namelijk flink geprotesteerd tegen de geplande terugkeer naar kantoor, terwijl de coronapandemie nog woedt. Nu is de tijd toch echt aangebroken om volledig thuiswerken te beëindigen, stellen CEO Cook en softwaretopman Craig Federighi in interne memo's die zijn uitgelekt.

Aangepast

Daarbij kondigen de twee topmannen de inwerkingtreding van het nieuwe werkmodel aan, maar ook aanpassingen daaraan. Dit op basis van feedback en inzichten afkomstig van werknemers en managers. Cook en Federighi spreken van een pilot voor hybride werken, die een leerervaring is voor het bedrijf. Teams van werknemers die meedoen aan deze pilot gaan nu alvast het nieuwe werkmodel volgen. Voor alle werknemers geldt de deadline van 5 september.

Verder hebben Apple-werknemers een iets gewijzigde invulling te horen gekregen. Zij worden geacht op dinsdagen en donderdagen weer op kantoor te komen. Dat zijn bedrijfsbrede kantoorwerkdagen, schrijven Cook en Federighi elk in hun respectievelijke memo's. De derde dag die personeelsleden geacht worden in een bedrijfspand te werken, mag zelf worden ingevuld. Dat moet dan wel in overleg gebeuren met het team waar werknemers deel van uitmaken. Leidinggevenden zullen hierover communiceren met teamleden.

Leerervaring

Cook schrijft in zijn memo dat verschillende locaties van Apple zich nu in verschillende fases van het hybride werkmodel bevinden qua timing. Federighi sluit zijn mededeling aan werknemers af met de boodschap dat deze volgende fase nog altijd een pilot is. "Dus het enige waar we zeker van kunnen zijn, is dat we veel gaan leren in de komende maanden", meldt The Verge uit de uitgelekte memo's. Persbureau Bloomberg heeft Apple's verplichte terugkeer naar kantoor als eerste onthuld.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.