Innovatie & Strategie

Zakelijke software
Final Cut Pro X

Apple past videopakket aan voor telewerken

Apple steunt telewerken met grote update voor Final Cut Pro X.

© Apple
26 augustus 2020

Apple steunt telewerken met grote update voor Final Cut Pro X.

Mac-maker Apple heeft zijn videobewerkingssoftware voorzien van nieuwe workflows om samenwerken op afstand soepeler te laten verlopen. De grote update voor Final Cut Pro X heeft betere proxy-opties om beeldmateriaal in relatief kleiner formaat bewerkbaar te maken en daarna het bewerkte project weer 'toe te passen' op de oorspronkelijke high-res bestanden.

Apple benadrukt de verbeteringen voor zogeheten remote workflows en voor snellere bewerking door content creators. Gebruikers van Final Cut krijgen nu meer mogelijkheden om op afstand te werken, wat voor veel mensen door de aanhoudende coronacrisis wordt afgedwongen. Daarnaast krijgen gebruikers de optie om op een relatief lichte MacBook thuis (verder) te werken aan een videoproject om de uiteindelijke afronding op een krachtige Mac Pro uit te voeren, op kantoor. Ook aan collaboration door gescheiden samenwerkende video-editors is gedacht.

Cloud, beheer en social media

De vernieuwde proxy workflows kunnen materiaal verkleinen tot wel 12,5 procent van het bronmateriaal. Dit 'downscalen' is dan niet voor het eindproduct maar puur en alleen voor het bewerkingsproces. Hierbij brengt Apple ook meer flexibiliteit een aansluiting op externe tools. "Editors kunnen nu via XML linken naar proxy-media die zijn gegenereerd door applicaties van derde partijen", aldus de leverancier. Voorbeelden hierbij zijn het cloud-gebaseerde samenwerkingsplatform Frame.io, en asset-beheertools als Keyflow Pro en PostLab.

Verder heeft Apple, in navolging van Adobe, machine learning functies ingebouwd die bewegend beeld automatisch 'uitsnijdt' voor andere beeldformaten. Dit is met name bedoeld voor social media waar het rechtopstaande beeld van smartphones meer en meer de standaard is. De nieuwe versie 10.4.9 van Mac-pakket Final Cut Pro X is gister aangekondigd door Apple. Het is een gratis update voor bestaande gebruikers en is beschikbaar in de Mac App Store. Een gratis proefversie is drie maanden lang uit te proberen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.