Overslaan en naar de inhoud gaan

'Apple overweegt antitrustpreventie voor iOS'

Apple overweegt concurrenten meer mogelijkheden te bieden op iPhones, iPads en de HomePod-luidspreker. Gebruikers zouden straks andere browsers en maildiensten moeten kunnen instellen als standaarddienst. Ze worden dan niet automatisch naar Safari en Mail geleid wanneer ze op een link klikken. Dat biedt kansen voor bijvoorbeeld Chrome, Gmail en Outlook.

Het mogelijke verlichten van Apple's grip op standaard-apps voor zijn apparaten is in reactie op kritiek dat het bedrijf zichzelf een oneerlijk voordeel geeft met zijn eigen apps. Zo is de ingebouwde browser Safari altijd de default voor webverkeer, net zoals de Mail-app dat is voor e-mails. Persbureau Bloomberg schrijft over de overwegingen van Apple, op basis van bronnen rond het bedrijf.

Touwtrekken

Apple zou gebruikers ook de mogelijkheid willen geven om Spotify rechtstreeks op hun HomePod te zetten. Dat kan nu niet en daarom heeft Spotify bij de Europese Commissie een klacht ingediend tegen Apple. De succesvolle smartphone- en tabletmaker ontkent dat het zijn machtspositie misbruikt, en Spotify benadeelt.

Wie een iPad of een iPhone koopt, krijgt daar van Apple 38 apps bij die vooraf al zijn ingesteld, zoals Safari, Maps, Messages en Mail. De voorgeïnstalleerde iOS-apps zijn niet te vervangen, maar wel zijn alternatieve apps ernaast te gebruiken. Google heeft zijn iOS-apps al sluw voorzien van onderlinge koppelingen waardoor de mail-app en de browser-app naar elkaar kunnen 'leiden'. Dit geldt dan echter weer niet voor links vanuit bijvoorbeeld de Berichten-app, waar Apple's eigen iMessage in zit verwerkt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in