Innovatie & Strategie

Apps
iPhone

'Apple overweegt antitrustpreventie voor iOS'

Apple zou app-concurrenten meer ruimte willen geven als defaults op iOS.

20 februari 2020

Apple zou app-concurrenten meer ruimte willen geven als defaults op iOS.

Apple overweegt concurrenten meer mogelijkheden te bieden op iPhones, iPads en de HomePod-luidspreker. Gebruikers zouden straks andere browsers en maildiensten moeten kunnen instellen als standaarddienst. Ze worden dan niet automatisch naar Safari en Mail geleid wanneer ze op een link klikken. Dat biedt kansen voor bijvoorbeeld Chrome, Gmail en Outlook.

Het mogelijke verlichten van Apple's grip op standaard-apps voor zijn apparaten is in reactie op kritiek dat het bedrijf zichzelf een oneerlijk voordeel geeft met zijn eigen apps. Zo is de ingebouwde browser Safari altijd de default voor webverkeer, net zoals de Mail-app dat is voor e-mails. Persbureau Bloomberg schrijft over de overwegingen van Apple, op basis van bronnen rond het bedrijf.

Touwtrekken

Apple zou gebruikers ook de mogelijkheid willen geven om Spotify rechtstreeks op hun HomePod te zetten. Dat kan nu niet en daarom heeft Spotify bij de Europese Commissie een klacht ingediend tegen Apple. De succesvolle smartphone- en tabletmaker ontkent dat het zijn machtspositie misbruikt, en Spotify benadeelt.

Wie een iPad of een iPhone koopt, krijgt daar van Apple 38 apps bij die vooraf al zijn ingesteld, zoals Safari, Maps, Messages en Mail. De voorgeïnstalleerde iOS-apps zijn niet te vervangen, maar wel zijn alternatieve apps ernaast te gebruiken. Google heeft zijn iOS-apps al sluw voorzien van onderlinge koppelingen waardoor de mail-app en de browser-app naar elkaar kunnen 'leiden'. Dit geldt dan echter weer niet voor links vanuit bijvoorbeeld de Berichten-app, waar Apple's eigen iMessage in zit verwerkt.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
mark11 21 februari 2020 18:50

Ik persoonlijk,
zou liever zien dat ze niet z'n klote systeem als ios 13 hadden geïntroduceerd! (voor mijn iPad 2017)
trage zooi is het nu geworden
en op de iPad is niet eens een calculator te vinden
Apple gaat onder in fout op fout, en consumenten kunnen dood vallen
(slecht toetsenbord iMac zijn allemaal krom en doen niets, zie ook het toetsenbord laptops 1 stofje en oeps)

Jeeves_ 21 februari 2020 12:05

Mooi zo. Kan ik de duckduckgo-app als default browser instellen!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.