Apple-noviteiten kunnen ook zonder Steve Jobs

12 juni 2009


iPhone 3G S niet baanbrekend
De iPhone 3G S, de derde generatie van Apples smartphone, is volgens de fabrikant zelf de snelste en krachtigste tot dusver. De ‘S’ staat voor snelheid, legde vicepresident Phil Schiller uit op de Worldwide Developers Conference (WWDC) in San Francisco.


Uit de specificaties blijkt dat de 3G S eerder een evolutie dan een revolutie betekent. Tot de verbeteringen behoort een hogere snelheid bij het openen van applicaties en het binnenhalen van gegevens. De iPhone 3G S ondersteunt HSDPA-communicatie met snelheden tot 7,2 megabit per seconde. De 3G S kan ook MMS-berichten versturen, mits het netwerk dat ondersteunt.


Een andere noviteit is spraakbesturing. De ingebouwde camera heeft autofocus, een resolutie van 3 megapixel (was 2) en kan nu ook filmpjes in VGA-kwaliteit maken. Nog een nieuw snufje is een digitaal kompas.


Een interessante toevoeging is ‘tethering’, de mogelijkheid om via de internetverbinding van de iPhone met een laptop te internetten. Het is nog de vraag of telecombedrijven die nu geld verdienen aan aparte data-abonnementen gecharmeerd zijn van tethering.


Apple roemt verder de langere batterij-duur, al geldt dit niet over de hele linie.


Dankzij de derde versie van het besturingssysteem iPhone OS zijn ruim honderd voorzieningen toegevoegd, zoals (eindelijk) knippen en plakken tussen applicaties. iPhone OS 3.0 is gratis voor bestaande iPhone-gebruikers, maar iPod touch-bezitters moeten er 10 dollar voor neertellen.


Het nieuwe toestel is leverbaar in twee versies met 16 GB en 32 GB geheugen. Inclusief tweejarig abonnement kosten ze in de Verenigde Staten 199 en 299 dollar. De ‘gewone’ iPhone 3G met 8 GB geheugen zakt in prijs naar 99 dollar en wordt daarmee zeer concurrerend met andere smartphones, waaronder de gloednieuwe Palm Pre.


De iPhone 3G S is vanaf 26 juni in Nederland te koop bij T-Mobile, dat nog geen prijzen wil geven.

Zwaartepunt verschuift naar MacBook Pro-serie
Apple heeft zijn notebooks een opfrisbeurt gegeven. De nadruk is verschoven naar de ‘luxere’ Pro-serie voor professioneel gebruik. Hierdoor resteert slechts één 13 inch-consumentenmodel met witte plastic behuizing in de gewone MacBook-reeks.


Aan de in januari uitgebrachte MacBook Pro met 17 inch-beeldscherm zijn nu modellen van 13 en 15 inch toegevoegd. De nieuwe notebooks hebben dezelfde aluminium behuizing uit één stuk die in het 17 inch-model debuteerde. Het Pro-model met 13 inch-scherm vervangt de ‘gewone’ aluminium MacBook met hetzelfde schermformaat.


De kleinere Pro-modellen delen ook andere kenmerken met het topmodel, waaronder de ledverlichting van het scherm, glazen ‘multitouch’ stuurvlak, verlicht toetsenbord en een GeForce 9400M grafische kaart van NVIDIA. Alleen de 17 inch-versie beschikt nog over een ExpressCard-sleuf. In de kleinere modellen past een SD-geheugenkaart.


De lithium-polymeerbatterij heeft een 40 procent langere gebruiksduur – 7 uur op een volle lading, belooft Apple – maar is niet door de gebruiker zelf te verwisselen, mocht dat ooit nodig zijn. Hij kan 1000 keer worden opgeladen en heeft dan nog 80 procent van zijn originele capaciteit. Volgens Phil Schiller, vicepresident Marketing van Apple, kan een doorsneegebruiker vijf jaar plezier hebben van de batterij terwijl gebruikers van concurrerende merken dan al drie batterijen hebben versleten.


Apple geeft hoog op over de ‘groene’ eigenschappen van de MacBooks Pro. Vrijwel alle materialen zijn recyclebaar en schadelijke stoffen als kwik, arsenicum en broom zijn uitgebannen.


Het 13 inch-model is leverbaar in twee uitvoeringen vanaf 1149 euro, het 15 inch-model heeft er drie (vanaf 1599 euro). Het 17 inch-model is in prijs verlaagd van 2499 naar 2299 euro.


Aan de ultraplatte MacBook Air is technisch weinig veranderd, maar de prijs is fors verlaagd. De eenvoudigste uitvoering kost voortaan 1399 euro, een versie met solid state drive (SSD) 1699 euro.

Safari 4 de nieuwe snelheidskampioen, of toch niet?
Met versie 4 van zijn browser Safari neemt Apple het op tegen Internet Explorer, Firefox en Chrome. Volgens Apple zelf is Safari 4 de snelste en meest innovatieve browser onder de zon.


Apple claimt dat de in de nieuwe versie ingebouwde Nitro-’engine’ JavaScript-code tot vierenhalf keer sneller kan verwerken dan Safari 3. Vergeleken met Internet Explorer 8 zou Safari 4 zelfs bijna acht keer zo snel zijn en ruim vier keer sneller dan Firefox 3.


Apple zegt zijn JavaScript-tests te hebben uitgevoerd met de SunSpider Performance Test op een iMac met 2,8 GHz Intel Core 2 Duo-processor met 2 GB werkgeheugen, draaiend onder Windows Vista. Het vakblad Computerworld kwam met dezelfde SunSpider-benchmark en de bètaversie van Safari 4 tot andere bevindingen. Volgens Computerworld is de ‘developer preview’ van Google Chrome voor de Mac met JavaScript 9 procent sneller dan Safari 4 en zelfs 39 procent sneller dan de recentste versie van Firefox (codenaam Minefield). Google gebruikt in Chrome zijn eigen Javascript-engine V8.


Ook bij het laden van HTML-pagina’s steekt Safari 4 volgens de interne tests van Apple gunstig af bij de concurrentie. De gebruiker moet in IE8 meer dan drie keer zo lang wachten en in Firefox drie keer zo lang tot een pagina volledig op het scherm staat. Deze test heeft Apple gedaan met VeriTest iBench Version 5.0.
Tot de nieuwe snufjes in Safari 4 behoort Top Sites, dat in één oogopslag een groep favoriete en recent bekeken webpagina’s toont. Een andere noviteit is History Search, waarmee de gebruiker in titels, webadressen en de complete tekst van onlangs bekeken pagina’s kan zoeken. Met Full Page Zoom kan de gebruiker gedeeltes van een webpagina vergroten zonder indeling en tekstkwaliteit aan te tasten.
Safari 4 zal standaard deel uitmaken van Mac OS X 10.6 (Snow Leopard) en biedt dan extra voordelen, waaronder een hogere weerstand tegen systeemcrashes. Die worden volgens Apple vaak veroorzaakt door plug-ins zoals Flash.
/g.kelfkens@sdu.nl

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!