Apple lanceert Safari 5 met stille trom

25 juni 2010

In de schaduw van de iPhone 4 heeft Apple een nieuwe versie van zijn webbrowser geïntroduceerd. Safari 5 bevat een aantal interessante noviteiten.

Een daarvan is Safari Reader, een vinding die de gebruiker in staat stelt teksten op websites te lezen zonder advertenties, merklogo’s en andere ‘visuele afleiding’, zoals Apple het uitdrukt. Uitgevers die voor hun inkomsten mede afhankelijk zijn van webadvertenties zullen daar vermoedelijk niet blij mee zijn. Wel is het zo dat eerst de originele pagina volledig moet zijn geladen voordat de functie toegankelijk is. De gebruiker kan met Safari Reader simpel een ‘opgeschoonde’ tekst in beeld krijgen door op een knopje naast de URL te klikken. Een artikel ziet er dan min of meer uit als een elektronisch boek of tijdschrift op een e-reader. Illustraties worden wel overgenomen, maar critici merkten al op dat interactieve inhoud kennelijk niet meer werkt.

Apple claimt verder een belangrijke snelheidswinst te hebben bereikt. Safari 5 bevat hiertoe een nieuwe JavaScript-‘engine’ (Nitro) die 30 procent sneller zou zijn dan de vorige versie. Ook zou Safari twee keer zo snel zijn als Firefox 3.6 en een minieme 3 procent sneller dan snelheidskampioen Chrome 5.0 van Google.

De snelheid wordt ook bevorderd door het gebruik van ‘DNS-prefetching’, zoals Google al eerder deed in Chrome. Hierbij worden de verwijzingen naar andere webdomeinen op een webpagina alvast vertaald in IP-adressen zodat ze sneller worden geopend als de gebruiker doorklikt. Ook worden eerder bezochte webpagina’s efficiënter gebufferd zodat ze bij een tweede bezoek sneller laden.

Het heeft lang geduurd, maar Safari ondersteunt nu ook extensies. Deze uitbreidingen van de basisbrowser draaien om veiligheidsredenen elk in een eigen ‘zandbak’ zodat een crash niet leidt tot het vastlopen van de hele browser en malware minder kans van slagen heeft. De eerste berichten wijzen erop dat extensies alleen mogen worden ontwikkeld binnen het nieuwe Safari Developer Program. Ze worden na goedkeuring cryptografisch ondertekend door Apple.

Hoewel de HTML5-standaard nog niet is afgerond, heeft Apple een groot aantal ontbrekende voorzieningen alvast in Safari 5 geïmplementeerd. Voorbeelden zijn beeldvullende video, ondertiteling, gebruik van geolocaties, validering van formulieren en versleepbare attributen. Ook voor ontwikkelaars belangrijke zaken als Ruby, Ajax History, EventSource en WebSockets worden nu ondersteund.

Verder is een nieuwe RSS-reader ingebouwd die net als de Safari Reader opgeschoonde teksten presenteert. Bing van Microsoft is als derde standaardzoekmachine in Safari 5 opgenomen, naast Google en Yahoo!.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!