Development

Personal Tech
Apple

Apple komt eindelijk met update MacBook

Eindelijk nieuwe modellen voor MacBook-liefhebbers. En ze zien er wél goed uit.

28 oktober 2016

Eindelijk nieuwe modellen voor MacBook-liefhebbers. En ze zien er wél goed uit.

Apple heeft gisteren zoals verwacht een update voor zijn MacBooks gepresenteerd. "Het mocht tijd worden", was de mening van veel gebruikers die jaren met lede ogen hebben aangezien dat het bedrijf meer oog had voor smartphones en horloges.

Het ongeduld begon voelbaar te worden. De nieuwste MacBook Pro van Apple was al meer dan een jaar oud. De MacBook Air zag in geen 600 dagen een nieuw model. En van de MacBook Pro zonder Retina-scherm was al in geen 4 jaar een vernieuwd model aangekondigd. "Apple laat zijn vruchten verrotten aan de boom", vatte een Amerikaanse analist het samen. Het werd dus wel tijd.

Volgens Apple is die tijd vooral benut voor het ontwerpen van apparaten die meer bieden dan alleen maar meer verwerkingskracht. De meest opmerkelijke vrucht daarvan is de speciale Oled-strip boven het toetsenbord op de plek waar voorheen de F-toetsen zaten. Dit kleine touchscreen genaamd Touch Bar reageert op aanrakingen met de vinger. De inhoud van de Touch Bar kan worden aangepast via software, zodat voor iedere applicatie de juiste 'toetsen' gemaakt kunnen worden. De werking van het systeem moet daarom een stuk soepeler worden. Volgens Apple was de oude technologie met functietoetsen 45 jaar oud. "Die gebruiken we niet meer", verklaarde Apple-topman Tim Cook de wijziging.

Daarnaast zijn de nieuwe apparaten uitgerust met een vingerafdruksensor voor Apple Pay, de betaaldienst van het techbedrijf. Met die sensor kan ook worden ingelogd. Veel laptopkopers zal ook aanspreken dat de apparaten en stuk dunner en lichter zijn dan de voorgangers. De MacBook Pro van 13 inch is met een dikte van 14,9 millimeter 17 procent dunner geworden dan zijn voorganger en weegt met 1,35 kilo ongeveer 15 procent minder. De 15-inch-uitvoering weegt 1,81 kilo - zo'n 10 procent minder - en is met 15,5 millimeter 14 procent dunner geworden. Ze zijn ook iets smaller en minder hoog geworden: het volume nam rond de 20 procent af. Verder hebben de apparaten en helderder scherm met uitgebreider kleurenpalet gekregen, en snellere solid state disks.

Apple presenteerde precies 25 jaar geleden zijn eerste laptop, de PowerBook. De nieuwste MacBook Pro is 6,8 miljoen keer zo snel als die eerste PowerBook. De apparaten worden geleverd met Intel Core i5 en Core- i7-processors van Intel. De belangrijkste specificaties op een rijtje:

13-inch MacBook Pro with Touch Bar

2.9GHz dual-core Intel Core i5

Intel Iris Graphics 550

8GB memory

256GB SSD

4 Thunderbolt 3 poorten

Prijs: 1999 euro

15-inch MacBook Pro with Touch Bar

Touch Bar and Touch ID

2,6GHz quad-core Intel Core i7

Radeon Pro 450 graphics

16GB memory

256GB SSD

4 Thunderbolt 3 poorten

Prijs: 2699 euro

Tegen een meerprijs is bij beide modellen een extra grote SSD te verkrijgen. Voor de 13-inchversie kost dat 200 euro extra, voor de 15-inchversie 500 euro - maar dan krijg je ook een zwaardere processor en beter grafische kaart.

De prijsstelling is wel onderwerp van kritiek. De kleinste 13-inch MacBook Pro met Touchbar is bijvoorbeeld 300 euro duurder geworden dan zijn voorganger. Wie dat bezwaarlijk vindt, kan ook kiezen voor een 'budget' Macbook Pro, zonder Touchbar. De 13-inchversie kost met 128 GB SSD 1499 euro en met 256 GB SSD 1699 euro, de 15-inchversie kost 2249 euro. Bij deze versies lever je ook in op grafische kaart en aantal Thunderbolt-aansluitingen. Maar de prijzen zijn wel vergelijkbaar met de voorgangers, terwijl de prestaties van processor en SSD verbetert zijn.

Van de MacBook Air en MacBook Pro's zonder retina-scherm was geen sprake meer. Het ziet er dus niet naar uit dat in die productlijnen nog nieuwe modellen uit zullen komen.

Lees meer over
1
Reacties
Marc 28 oktober 2016 17:38

Dat Apple logo kost je dus ongeveer 800 euro (voor de "budget" versie).
Maar dan heb je ook wat.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.