Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple geeft reparateurs meer de ruimte

Apple gooit het roer om wat betreft zijn beperking op reparaties door derde partijen. Eind vorig jaar was er al een ommekeer voor iPhone-reparateurs, nu volgt meer ondersteuning voor Mac-reparateurs. Elektronicawinkels die reparatiediensten bieden kunnen zich aanmelden voor toegang tot Apple's bedrijfseigen tools, diagnostische hulpmiddelen, onderdelen, en ook trainingen.
Tim Cook, macOS Big Sur
© Apple
Apple

Klanten die met een kapotte Mac-computer zitten, waren tot voor kort aangewezen op Apple zelf óf een geautoriseerde partner van het bedrijf. Reparaties mochten niet door andere partijen worden uitgevoerd. Apple wist deze beperking praktisch af te dwingen door stevige grip te houden op de benodigde gereedschappen voor dingen als de bedrijfseigen schroeven en diagnostische softwaretools.

'Veilig en betrouwbaar'

Daar komt nu verandering in. Apple breidt zijn programma uit om onafhankelijke reparateurs toe te staan. Naast iPhones mogen nu ook Macs worden gerepareerd door bedrijven die geen geautoriseerde dienstverlener zijn voor apparaten die nog onder garantie vallen. Apple benadrukt dat het voor klanten veilige en betrouwbare reparatiemogelijkheden wil garanderen, schrijft persbureau Reuters.

De status van geautoriseerde reparateur kan een kostbare zaak zijn die voor kleinere bedrijven te duur is. Aanmelden voor het Apple-programma voor reparatie door derden is gratis, hoewel onderdelen natuurlijk wel geld kosten. Verder stelt de iPhone- en Mac-maker wel wat voorwaarden in dit programma, die volgens de Amerikaanse consumentenorganisatie Right to Repair zwaar en drukkend zijn.

Streng contract

Zo moeten reparateurs akkoord gaan met onaangekondigde audits en inspecties van Apple, en kunnen zij boetes riskeren. Dit 'inspectierecht' geldt nog vijf jaar nadat een bedrijf het reparatieprogramma verlaat. Verder vereist het uitgelekte contract dat persoonlijke informatie van klanten wordt gedeeld met Apple. Bij dit contract hoort ook een geheimhoudingsverklaring (non-disclosure agreement).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in