Apple geeft Flash wat ruimte

17 september 2010

In een officiële verklaring stelt Apple dat de nieuwe houding ten opzichte van Flash is ingenomen na ruggespraak met de softwareontwikkelaars in de wereld. Het concern wil hen niet beperken in hun technische mogelijkheden. Een door Apple niet genoemd facet is natuurlijk dat de concurrentie niet stilzit. Die concurrentie brengt apparatuur op de markt die op de iPhone en iPad lijkt, waarop standaard wél gebruik kan worden gemaakt van Flash. De leveranciers van andere mobiele besturingssystemen dan iOS stellen geen of minder restricties aan de gereedschappen die applicatiebouwers gebruiken. Google laat bijvoorbeeld de ontwikkelaars voor Android volledig vrij. Android is sterk in opkomst en zal binnen enkele jaren een groter marktaandeel hebben dan Apple in smartphones.

Flash is een technologie die oorspronkelijk is ontwikkeld door het bedrijf MacroMedia. Deze firma werd vier jaar geleden gekocht door Adobe. “Flash is een systeem voor uniforme weergave van interactieve data op elk platform. Tot voor kort waren de iDevices van Apple de enige uitzondering, maar daar komt nu een einde aan”, zegt Klaasjan Tukker, business development manager bij Adobe Benelux. Door gebruik te maken van Flash hoeft een ontwikkelaar van software zich niet te verdiepen in de specifieke eigenschappen van hardware. Tukker: “Resoluties, beeldgroottes en dergelijke worden aangestuurd door Flash en dat gaat goed op voorwaarde dat je flexibel ontwerpt, dus dat je de juiste elasticiteit in de weergave aanbrengt. Dat heeft ook voordelen voor situaties waarin gebruikers een window kleiner instellen; ze houden dan toch een prettig ogend beeld.”

Apple maakte in april bekend dat het ontwikkelaars niet zou toestaan om zogeheten cross-platform compilers te gebruiken om applicaties die voor andere platforms zijn gemaakt om te zetten in iPhone-apps. Applicaties moesten geschreven zijn in Objective-C, C, C++, or JavaScript zoals de iPhone OS WebKit engine die uitvoert, en alleen code geschreven in C, C++ en Objective-C mag gecompileerd en direct gelinkt worden aan de gedocumenteerde application programming interfaces, heette het toen in de voorwaarden. Prominentste slachtoffer van die maatregel was de cross-platform compiler Packager, onderdeel van Creative Suite 5 (CS5) van Adobe. Daarop kondigde Adobe aan de verdere ontwikkeling van Packager te staken. Die beslissing wordt nu teruggedraaid. Adobe gaat door met de verdere ontwikkeling van Packager for iPhone, een onderdeel van Flash Professional CS5. Ontwikkelaars hebben al laten weten erg blij te zijn met die vernieuwde inspanningen van Adobe.

De leverancier van een andere cross-platform compiler, Appcelerator, reageerde tegenover Computerworld enthousiast op de stap van Apple. Volgens vicepresident Marketing Scott Schwarzhoff profiteren alle partijen van de versoepeling. Met Appcelerator kunnen ontwikkelaars JavaScript- en HTML-applicaties hercompileren in ‘native’ iOS-programmacode.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!