Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple dwingt inlogmethode af bij apps van derden

Apple introduceerde een nieuwe inlogroutine onder de naam 'Sign in with Apple', die het bedrijf verplicht wil maken voor alle apps in de Apple Store.
Sign in with Apple
© Apple
Apple

Het nieuwe inlogsysteem werkt vergelijkbaar met dat van Facebook en Google, maar mist volgens Craig Federighi, eindverantwoordelijk voor software engineering bij Apple, alle privacy-problemen die kleven aan die andere generieke inlogmethodes.

Nieuw random e-mailadres

Ontwikkelaars van websites en apps kunnen gebruik maken van een API om een 'Sign in with Apple'-knop aan hun app toe tevoegen. Gebruikers die daar op klikken, krijgen een authenticatie op basis van hun FaceID dat is gekoppeld aan een Apple-account, zonder dat er persoonlijke informatie wordt gedeeld. Mochten app-ontwikkelaars toch een e-mailadres willen hebben om mee te communiceren, kunnen ze daar om vragen. Apple creëert dan een random e-mailadres dat wordt gehost door Apple.

Alle informatie die in de inbox van dat account komt, wordt vervolgens doorgestuurd naar een persoonlijk e-mailadres dat is gekoppeld aan het Apple-account. Elke app krijgt dus een uniek adres en het volgen van gebruikers op basis van hun emailadres is dus niet meer mogelijk.

Privacy verplicht

Apple heeft nu een set nieuwe richtlijnen uitgevaardigd voor ontwikkelaars van apps in de App Store. Daarin staat dat nieuwe apps voorzien moeten zijn van de nieuwe inlogmogelijkheden. De actie is een nieuwe stap in het beleid waarmee Apple zich wil profileren als privacy-first bedrijf waarmee het zich afzet tegen bedrijven als Google en Facebook die veel makkelijker omgaan met het verzamelen en delen van persoonlijke gegevens.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in