Management

Carriere
Angela Ahrendts

Apple benoemt direct nieuwe topvrouw voor vertrekkende mode-CEO

Apple's retail-topvrouw Angela Ahrendts vertrekt, officieel per april, maar haar opvolgster is al benoemd.

Angela Ahrendts © Apple
6 februari 2019

Apple's retail-topvrouw Angela Ahrendts vertrekt, officieel per april, maar haar opvolgster is al benoemd.

Apple ziet nu zijn eerste senior topvrouw ooit vertrekken. Voormalig mode-CEO Angela Ahrendts verlaat na vijf jaar de iPhone- en Mac-maker, die tegen de trend in investeerde in zijn winkels én daarmee succes boekte. De toen nieuw binnengehaalde topvrouw, zonder tech-achtergrond, wordt opgevolgd door een Apple-veteraan die al 30 jaar bij het bedrijf werkt.

Apple kondigt het vertrek van Ahrendts aan met lovende woorden; waarbij het spreekt van "vijf succesvolle jaren" die Ahrendts nu afsluit. Na die titel begint het persbericht echter wel meteen met de bekendmaking van haar opvolgster. Deirdre O’Brien is per direct gepromoveerd tot senior vice-president die dan verantwoordelijk is voor 'retail plus mensen'. O'Brien is al 30 jaar in dienst bij Apple en is ervaren in personeelsmanagement, recruitment, talentontwikkeling en operations. Zij krijgt in een "uitgebreide rol" nu naast haar reeds bestaande HR-taken de verantwoordelijkheid voor Apple Stores erbij.

Eerst jaar zonder

Opvallend genoeg is Ahrendts aangetreden na een periode van een jaar waarin Apple geheel geen topmanager had voor zijn retail-activiteiten. De nu opstappende topvrouw is voor haar aantreden weggehaald bij het Britse modemerk Burberry, waar ze CEO was. Bij Apple was ze de eerste vrouw op senior management niveau, waarbij ze direct rapporteerde aan CEO Tim Cook. Ze is voor haar werk forse betaald: bijna het dubbele van wat Cook krijgt. Officieel treedt Ahrendts pas in april uit dienst bij Apple. De reden voor haar vertrek, en de directe benoeming van haar opvolgster, is niet bekend gemaakt.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.