Beheer

Security
WWDC 2022 - Apple

Apple belooft snellere securitypatches

Apple ontkoppelt securitypatches van systeemupdates.

© Apple
7 juni 2022

Apple ontkoppelt securitypatches van systeemupdates.

Apple's nieuwe aanpak voor beveiliging brengt gebruikers sneller updates, en met minder reboots. Één van de minder belichte aankondigingen op ontwikkelaarsconferentie WWDC dit jaar is een nieuwe tool in Apple's pallet aan securitymiddelen. Het zogeheten Rapid Security Response is voor macOS, iOS én iPadOS.

Updates voor die drie besturingssystemen van Apple komen voortaan in twee soorten, los van elkaar: securitypatches en systeemupdates. Tot op heden neemt Apple fixes voor beveiligingskwesties mee in de grotere updates voor het hele systeem. Die worden dan voorzien van een versienummer dat de OS-installatie qua aanduiding ophoogt met een .1 of .01, schrijft The Verge nu.

In bèta uitproberen

Daar komt verandering in, die debuteert in iOS 16 en macOS Ventura. De beschikbare bèta van eerstgenoemde heeft al de optie van een schakelaar in de configuratie-instellingen voor Automatische Updates. Gebruikers kunnen daar kiezen voor security- en systeemupdates, dus onafhankelijk van elkaar. Sommige van die updates vereisen niet langer het herstarten van de iPhone.

In de op WWDC aangekondigde nieuwe macOS-versie komt de ontkoppeling van security- en systeemupdates ook. Apple omschrijft het daar als een van de manieren om Macs beter bestand te maken tegen aanvallen. "Rapid Security Response werkt tussen normale updates door om security uptodate te houden zonder een reboot", aldus de OS-maker over deze verbetering in Ventura. Een bèta van die nieuwe macOS-versie is nu beschikbaar voor geregistreerde developers, en komt publiekelijk beschikbaar in juli.

De opening van Apple's ontwikkelaarsconferentie WWDC is online nog terug te zien:

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.