Innovatie & Strategie

Personal Tech
screendump

App Store krijgt 'streaming' concurrentie

Setapp biedt onbeperkte toegang tot een bundel van Mac OS-apps

setapp © screendump
23 maart 2017

Setapp biedt onbeperkte toegang tot een bundel van Mac OS-apps

Digitale disruptie is niet alleen iets waar verstofte -bric-and-mortar ondernemingen last van hebben. Een nieuwe subscription-app introduceert een nieuw betaalmodel, dat wellicht een bom legt onder Apple's App Store. 

De Mac OS App Store van Apple krijgt concurrentie van een service die zich het best laat omschrijven als een 'Netflix'of een 'Spotify' voor apps. Veel Mac-gebruikers kennen het probleem: Om echt te kijken wat je aan app kunt hebben moet je 'm eerst kopen. Een serieuze inventarisatie van de aankoop-historie in de App Store leert in veel gevallen dat er meer geld is besteed aan apps die weer gewist zijn dan aan apps die werkelijk beklijven. En zelfs als een app een blijvertje zou worden, dan nog is de aanschafprijs in sommige gevallen hoger dan wat je zelf redelijk acht.

Een nieuwe subscripion app lijkt echter een leuke tussenoplossing te bieden voor de berekenende Mac-gebruiker. Onder de naam Setapp wordt voor 9.99 dollar per maand toegang geboden tot een groeiend aanbod van apps. Het model doet daarmee enigszins denken aan Blende of Netflix. Op dit moment telt het aanbod 69 apps maar er komen er steeds meer bij. Die apps zijn allemaal direct op te starten vanuit een icon in het Dock, onderaan het bureaublad of vanuit de Setapp-folder die naadloos lijkt te zijn geïntegreerd met de Mac OS Finder, als een soort van tweede Applications-folder.

Setapp pretendeert niet alle apps die ze krijgen kunnen tot een aanbod toe te laten. Per toepassingsgebied wil de service allee de beste apps bieden. Iets wat Apple's App Store niet zeggen kan; als de huidige trend doorzet, dan staan er in 2020 5 miljoen apps in de App Store van iOS.

Ook op iPhone?

Setapp is vooralsnog alleen beschikbaar voor de Mac. Dat het nog niet op de iPhone zit, heeft waarschijnlijk alles te maken met het feit dat dat alleen mogelijk is met medewerking van Apple, dat het bestuuringsysteem van z'n smartphone zodanig dichttimmerde dat er een jailbreak nodig zou zijn om Setapp tegen de wensen van Cupertino in te installeren. 

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.