‘App’-beleid Apple onder vuur

28 augustus 2009

Google Voice maakt het mogelijk goedkoop internationaal te bellen, gratis sms’jes te versturen en transcripties van voicemails te lezen. Apple ontkent dat het samenspant met telecompartner AT&T om dergelijke software voor IP-telefonie te weren van zijn smartphones.

Apple, Google en AT&T hebben vragen over deze kwestie ontvangen van de Federal Communications Commission (FCC). De toezichthouder onderzoekt waarom Apple Google Voice niet heeft toegelaten tot de iTunes App Store. De software was aanvankelijk goedgekeurd maar is eind juli weer verwijderd, net als twee gerelateerde applicaties.

Apple zegt niet met AT&T te hebben overlegd over Google Voice. In het contract met AT&T staat wel dat de iPhone geen functionaliteit mag bevatten waardoor de gebruiker IP-telefoongesprekken (VoIP) kan voeren zonder toestemming van AT&T. Overigens meldt Apple ‘tal van standaard VoIP-appplicaties’ te hebben goedgekeurd die IP-telefonie via WiFi, maar niet via 3G mogelijk maken.

Apple heeft van meet af aan bepaald dat toepassingen voor de iPhone uitsluitend via zijn App Store gedistribueerd mogen worden en beoordeelt zelf of ze door de beugel kunnen. De uitvoerige reactie van Catherine Novelli, vicepresident Worldwide Government Affairs van Apple aan de FCC geeft een boeiend inkijkje in de manier waarop de beoordeling van applicaties in zijn werk gaat.

Novelli stelt in haar brief aan de FCC dat er nu al meer dan 65.000 applicaties voor de iPhone zijn die 1,5 miljard keer zijn gedownload. De App Store is bedoeld om elke ontwikkelaar dezelfde kansen te bieden. Per week komen 8500 nieuwe applicaties en updates binnen. De ingediende apps worden onder andere beoordeeld op privacy, bescherming van kinderen tegen ongepaste content. Porno wordt volledig geweerd en gewelddadige spellen kunnen een leeftijdsgrens meekrijgen. Apple wil evenmin apps die afbreuk doen aan de ‘kernbeleving’ van de iPhone.

Apple geeft een lijstje van vier ‘representatieve’ programmaatjes die oorspronkelijk zijn afgewezen. Daartoe behoort een app die ‘niet gedocumenteerde applicatieprotocollen’ gebruikt. Een toepassing met videobeelden van damesondergoed kon niet door de beugel, maar een gekuiste versie mocht wel. De app SlingPlayer Mobile maakte aanvankelijk gebruik van het mobiele netwerk van AT&T om tv-signalen te ontvangen. Volgens de leveringsvoorwaarden van AT&T mag dat niet. Een aangepaste versie, die alleen via WiFi werkt, is alsnog goedgekeurd.

Meer dan veertig ‘getrainde’ beoordelaars zijn bij Apple fulltime aan het werk en elke app wordt door minimaal twee van hen bekeken. Daarnaast is een commissie ingesteld die procedures bepaalt en lastige gevallen behandelt. Volgens Novelli wordt 95 procent van de apps binnen 14 dagen toegelaten en krijgen ontwikkelaars bij problemen ‘behulpzame feedback’ zodat ze hun app kunnen aanpassen. De meeste weigeringen zouden te maken hebben met ‘bugs’.

Google Voice is volgens Apple niet toegelaten omdat deze app “kennelijk de onderscheidende gebruikerservaring van de iPhone verandert door de centrale functionaliteit voor mobiele telefonie en de gebruikersinterface van Apple te vervangen door zijn eigen gebruikersinterface voor telefoongesprekken, sms-berichten en voicemail”. En passant merkt Novelli op dat Google Voice alle contacten van een iPhone-gebruiker naar servers van Google overbrengt. “We zijn nog niet door Google gerustgesteld dat deze data alleen op passende manieren zullen worden gebruikt”, schrijft Novelli.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!