Overslaan en naar de inhoud gaan

Apotheek nog dol op fax

Omdat de systemen van apothekers vaak slecht aansluiten op die van andere zorgverleners zoals huisartsen, medisch specialisten en verpleeghuizen, gebruiken vrijwel alle apothekers nog vaak de fax. Daarmee willen ze fouten voorkomen en onduidelijkheid over medicatie.
© Pixabay
Pixabay

Dat blijkt uit een onderzoek onder circa 140 apotheken, zo meld NRC. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Nictiz (Nationaal Instituut voor ICT in de Zorg), de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA). Het onderzoek wordt vandaag gepresenteerd.

Fax is riskant

De keuze voor faxberichten noemen de onderzoekers echter riskant. De kans op fouten met gegevens over medicatie is groter doordat de gegevens overgetikt moeten worden. Volledig online gegevensuitwisseling tussen alle partijen in de zorg zou veiliger zijn. Dat gebeurt wel tussen huisartsenpraktijken en andere apotheken (96 procent). Met thuiszorgorganisaties gebeurt dat echter zelden (4 procent), met medisch specialisten in ziekenhuizen gebeurt het ook maar in 8 procent van de gevallen en met laboratoria gebeurt het ook maar mondjesmaat (13 procent).

Apothekers werken met het informatiesysteem AIS. Nictiz werkt met zorgverleners en patiënten samen aan standaard voor uitwisseling van medicatiegegevens, die voor de gehele zorgsector geldt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in