Beheer

Netwerken
Fax

Apotheek nog dol op fax

© Pixabay KlausAires
6 juni 2016
Apotheken en zorgverleners werken maar weinig met elektronische systemen voor informatie-uitwisseling. De systemen sluiten vaak niet goed aan op elkaar.

Omdat de systemen van apothekers vaak slecht aansluiten op die van andere zorgverleners zoals huisartsen, medisch specialisten en verpleeghuizen, gebruiken vrijwel alle apothekers nog vaak de fax. Daarmee willen ze fouten voorkomen en onduidelijkheid over medicatie.

Dat blijkt uit een onderzoek onder circa 140 apotheken, zo meld NRC. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Nictiz (Nationaal Instituut voor ICT in de Zorg), de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA). Het onderzoek wordt vandaag gepresenteerd.

Fax is riskant

De keuze voor faxberichten noemen de onderzoekers echter riskant. De kans op fouten met gegevens over medicatie is groter doordat de gegevens overgetikt moeten worden. Volledig online gegevensuitwisseling tussen alle partijen in de zorg zou veiliger zijn. Dat gebeurt wel tussen huisartsenpraktijken en andere apotheken (96 procent). Met thuiszorgorganisaties gebeurt dat echter zelden (4 procent), met medisch specialisten in ziekenhuizen gebeurt het ook maar in 8 procent van de gevallen en met laboratoria gebeurt het ook maar mondjesmaat (13 procent).

Apothekers werken met het informatiesysteem AIS. Nictiz werkt met zorgverleners en patiënten samen aan standaard voor uitwisseling van medicatiegegevens, die voor de gehele zorgsector geldt.

 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.