Beheer

Security
APM-hack zet security op de agenda Rotterdamse haven

APM-hack zet security op de agenda Rotterdamse haven

Belangrijkste wijziging: elkaar kennen en elkaar op de hoogte brengen als het misgaat.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Appie Verschoor
11 september 2018

De Rotterdamse haven is van vitaal belang voor de Nederlandse economie. Het is een complex waarbinnen een groot aantal bedrijven actief is dat onder geen beding langdurig stil mag komen te liggen. De schrik was groot toen 27 juni vorig jaar de twee containerterminals van APM/Maersk op de Maasvlakte er door ransomwareaanvallen voor dagen uit lagen. De schade ging over de €300 miljoen. Voor het Havenbedrijf Rotterdam aanleiding nog meer aandacht te geven aan cybersecurity.

'Port cyber resilience officer' René de Vries, in het dagelijks leven ook havenmeester, was toen de APM-hack hem werd gemeld, voor overleg geweest in Den Haag, en Marijn van Schoote, security officer, had een workshop op kantoor bij het Havenbedrijf Rotterdam. Als een speer gingen beiden die dag aan de slag om uit te zoeken wat er precies aan de hand was en of andere onderdelen in het havencomplex waren getroffen. Al snel werd duidelijk dat er geen structuur was die, zoals bij een grote brand, rap kon worden opgetuigd.

Bijna een jaar later is dat in elk geval veranderd en wordt er net als bij rampen geoefend in het attaqueren van cybercriminelen. Daarnaast opende burgemeester Ahmed Aboutaleb op 11 juni het Haven Cybermeldpunt. In diezelfde periode startte een aantal partijen met een veiligheidsonderzoek naar cybersecurity in de Rotterdamse haven. Doel is het opzetten van een nulmeting.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!