Management

Branche
wifi-tracking

AP dreigt met dwangsom voor wifi-tracker Bluetrace

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dreigt Bluetrace met een dwangsom van maximaal 100.000 euro omdat het nog altijd handelt in strijd met de wet.

© CC BY 2.0 - Flickr.com,  Arkangel
1 september 2016

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dreigt Bluetrace met een dwangsom van maximaal 100.000 euro omdat het nog altijd handelt in strijd met de wet.

AP heeft een last onder dwangsom opgelegd aan Bluetrace, dat technologie levert waarmee in en rondom winkels de wifi-signalen van mobiele apparaten worden opgevangen. Bluetrace verzamelt volgens AP via wifi-tracking locatiegegevens van winkelbezoekers en voorbijgangers zonder hen hier goed over te informeren.

Dit is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Bovendien zou Bluetrace meer gegevens verzamelen en bewaren dan noodzakelijk is voor het in kaart brengen van bezoekersaantallen. Bluetrace heeft nadat AP dit eerder aankaartte maatregelen getroffen. Deze zijn volgens AP echter onvoldoende om de overtredingen te beëindigen.

Maatregelen onvoldoende

Bluetrace heeft na het onderzoek maatregelen getroffen. Zo heeft het de wifi-trackmetingen beperkt tot winkelopeningstijden en heeft het een bewaartermijn voor alle gegevens van maximaal 24 uur vastgesteld. Ondanks de getroffen maatregelen, handelt Bluetrace nog steeds in strijd met de wet.

Bluetrace heeft inmiddels een privacybeleid opgesteld en stickers en informatiebrochures over de wifi-trackingmetingen ontwikkeld. De informatie is volgens AP echter onvolledig en onjuist. Ook wordt de informatie niet in alle gevallen op tijd gecommuniceerd.

Eisen van AP

AP acht een bewaartermijn van 24 uur voor persoonsgegevens van winkelbezoekers passend, maar de persoonsgegevens van voorbijgangers moet Bluetrace volgens de autoriteit direct na het verzamelen anonimiseren of verwijderen. In de openbare ruimte moeten mensen zich kunnen bewegen zonder te worden gevolgd. Van omwonenden in aangrenzende of nabijgelegen woningen mag Bluetrace überhaupt geen persoonsgegevens verzamelen en bewaren.

Als Bluetrace dit niet binnen zes maanden voor elkaar heeft, is het bedrijf een dwangsom verschuldigd van 5000 euro voor iedere week dat de last niet is uitgevoerd, tot een maximum van 100.000 euro.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
2
Reacties
bnoniem 01 december 2018 14:51

al met al vreemd je mag dus geen apparaat herkennen! maar je moet wel herkenbaar over straat!
burka, integraal helm mag niet meer om dat je niet herkenbaar bent.

Bob 26 september 2016 15:15

Uitzetten op de telefoon van Bluetooth en WiFi wanneer men ze niet gebruikt is natuurlijk het beste. Dan heeft men het zelf in de hand. Probleem voor mezelf is dat ik WiFi vaak vergeet, en veel mensen vinden het waarschijnlijk 'maar teveel moeite'. Terwijl het naast privacy ook gewoon batterijcapaciteit scheelt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.