Overslaan en naar de inhoud gaan

Anti-piraterijmaatregelen stuiten daling cd-verkoop niet

De voorlopige conclusie uit onderzoeken in het land is dat de maatregelen wel zorgen voor een afname van het verkeer op de p2p-netwerken.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De Franse overheid stelde17 maanden geleden in dat computergebruikers die drie maal zijn betrapt op het schenden van auteursrechten hun internetverbinding kwijtraken. Hadopi, de Franse overheidsinstantie die de piraterijwet moet uitvoeren concludeert nu op basis van rapporten van twee externe beveiligingsbedrijven dat de hoeveelheid verkeer op de p2p-netwerken met 43 tot 66 procent is afgenomen. Er is geen sprake van een significante overstap naar illegale streamingservices of directe downloads.

De slag die de overheid daarmee toebrengt aan piraterij heeft echter niet de gedroomde opleving van de omzet in de muziekindustrie tot gevolg. Sterker nog, de muziekindustrie verloor ten opzichte van 2011 3,9 procent aan omzet en de videomarkt daalde 2,7 procent in waarde.

Succes voor betaalde dienstverlening

Toch leidt de maatregel er wel toe dat consumenten hun honger naar muziek elders stillen. De omzetten uit abonnementen op streaming muziekdiensten als Spotify stegen in een jaar tijd met 73 procent. De verkoop van online video-on-demand-diensten steeg 50 procent en de online-verkoop van muziekdownloads groeide met 18 procent. Ondanks de toename van de legale muziek en videoconsumptie, leidt de virtualisatie van entertainment tot een flinke negatieve groei voor de producenten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in