Management

Governance

Anti-piraterijmaatregelen stuiten daling cd-verkoop niet

2 april 2012
De Franse maatregelen ter bescherming van intellectueel eigendom - de strengste ter wereld - kunnen niet voorkomen dat de cd-verkoop in het land verder afkalft.

De voorlopige conclusie uit onderzoeken in het land is dat de maatregelen wel zorgen voor een afname van het verkeer op de p2p-netwerken.

De Franse overheid stelde17 maanden geleden in dat computergebruikers die drie maal zijn betrapt op het schenden van auteursrechten hun internetverbinding kwijtraken. Hadopi, de Franse overheidsinstantie die de piraterijwet moet uitvoeren concludeert nu op basis van rapporten van twee externe beveiligingsbedrijven dat de hoeveelheid verkeer op de p2p-netwerken met 43 tot 66 procent is afgenomen. Er is geen sprake van een significante overstap naar illegale streamingservices of directe downloads.

De slag die de overheid daarmee toebrengt aan  piraterij heeft echter niet de gedroomde opleving van de omzet in de muziekindustrie tot gevolg. Sterker nog, de muziekindustrie verloor ten opzichte van 2011 3,9 procent aan omzet en de videomarkt daalde 2,7 procent in waarde.

Succes voor betaalde dienstverlening

Toch leidt de maatregel er wel toe dat consumenten hun honger naar muziek elders stillen. De omzetten uit abonnementen op streaming muziekdiensten als Spotify stegen in een jaar tijd met 73 procent. De verkoop van online video-on-demand-diensten steeg 50 procent en de online-verkoop van muziekdownloads groeide met 18 procent. Ondanks de toename van de legale muziek en videoconsumptie, leidt de virtualisatie van entertainment tot een flinke negatieve groei voor de producenten.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.