Beheer

Security

Anonymous hackt website Amerikaanse overheid

28 januari 2013
De online-actiegroep Anonymous heeft zaterdag een website van de Amerikaanse overheid aangevallen. De homepage van de site werd vervangen door een kritisch betoog over het juridische systeem in de VS.

De gehackte site is van de U.S. Sentencing Commission. Deze overheidsinstelling bepaalt het vonnissenbeleid van de federale rechtbanken in de Verenigde Staten. Zaterdagavond maakte de commissie zelf bekend dat de site tijdelijk was gehackt maar inmiddels is hersteld. Alle publicaties, statistieken en trainingsmaterialen zouden weer als vanouds toegankelijk zijn. Dat meldt de nieuwssite Computerworld. De site van de USSC (www.ussc.gov) was overigens vanochtend rond 8 uur Nederlandse tijd niet bereikbaar.

Zelfdoding Aaron Swartz directe aanleiding

In de verklaring op de gehackte site gaf het hackerscollectief Anonymous aan dat de zelfdoding van internetactivist Aaron Swartz, ruim 2 weken geleden, de directe aanleiding vormde voor de actie. Hij zou de dood zijn ingejaagd “omdat hij werd gedwongen een spel mee te spelen dat hij niet kon winnen”.

Swartz was aangeklaagd omdat hij enkele jaren geleden illegaal miljoenen artikelen had gedowdnload uit de databank JSTOR van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hij zou daarvoor jarenlang de gevangenis in kunnen draaien en een enorme boete moeten betalen. Nabestaanden verklaarden na zijn dood dat justitie mede schuldig was aan Swartz’ dood door hem zo hard aan te pakken.

Aangevallen site gekozen om symbolische betekenis

Anonymous had de site van de U.S. Sentencing Commission tot doelwit gekozen om zijn “symbolische betekenis”, aldus de verklaring. De federale richtlijnen voor strafoplegging aan verdachten stellen openbare aanklagers in staat burgers te beroven van hun grondwettelijk vastgelegde recht op een eerlijk proces door een juryrechtbank, beweerden de hackers. Dat zou een “duidelijke schending” van een artikel in de Amerikaanse grondwet zijn dat bescherming moet bieden tegen “wrede en ongebruikelijke straffen”.

De hackers kondigden in hun verklaring verder aan dat ze nog meer acties zullen voeren in het kader van een campagne die ze Operation Last Resort (Operatie Laatste Toevlucht) hebben genoemd.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.