Beheer

Netwerken

Anker uit, internet op Formentera ook

19 juni 2013
Opvarenden van een zeiljacht van een Nederlandse miljonair hebben het Spaanse eiland Formentera van zijn internetverbinding beroofd. Dit vermoeden althans de Spaanse autoriteiten die het schip en de opvarenden in de Zuid-Spaanse haven Torrevieja hebben aangehouden.

De zevenkoppige bemanning van het jacht Dwinger zou tijdens de reis het anker hebben uitgeworpen en waarschijnlijk bij het ophalen ervan een cruciale kabelverbinding hebben verwoest. "Het is een technologische uitval (van de verbinding) zonder precedent in de geschiedenis van Spanje", meldde de Spaanse krant El Mundo.

De autoriteiten zijn geschokt. Internet is er nog steeds niet op Formentera, een eiland ten zuiden van Ibiza, en het vakantieseizoen begint. Volgens El Mundo heerst er chaos op Formentera als gevolg van de kabelbreuk. De maritieme autoriteiten verdenken de bemanning van de Dwinger ervan in een zone te hebben gevaren vlak onder de zuidkust van Ibiza. Op zeekaarten staat bovendien aangegeven dat er een kabel over de zeebodem loopt.

De eilandraad bezint zich op schadeclaims tegen de eigenaars of opvarenden van de boot of tegen het betrokken telecommunicatiebedrijf Telefónica. "Het moet in ieder geval duidelijk zijn dat de telecommunicatieonderneming maatregelen neemt om te voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt", aldus Silvia Tur van de eilandraad.

Volgens het zakenblad Quote  is het 49 meter lange jacht Dwinger eigendom van vastgoedondernemer Niek Sandmann. Eind 2012 stond het jacht in de top-5 van langste Nederlandse zeiljachten.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.