Animo voor Sysadminday miniem

31 juli 2009

“We hebben er destijds voor gekozen om de sysadmindag in Nederland op te pakken om aandacht te vragen voor het onderwerp ‘veilig omgaan met digitale middelen’. Dit is namelijk een van de doelstellingen van het programma Digivaardig & Digibewust”, meldt een woordvoerder. “ Dat we dit jaar hebben besloten om geen activiteiten rondom de sysadmin op te zetten betekent niet dat we het niet belangrijk vinden of dat het niet goed is verlopen, maar dat we andere activiteiten rondom het thema veiligheid van digitale middelen hebben opgepakt.”

 Hensel organiseert ‘beautycontest’ voor beheerders

Rutger Hensel, directeur van Hensel Hosting, reageerde vorige week snel toen het tot hem doordrong dat met het terugtrekken van ECP.NL er echt niemand is in Nederland die wat organiseert. “Dan doe ik het graag. Ik vind het een geweldig initiatief en ik houd van uitdagingen en om nu te zeggen dat we het volgend jaar gaan doen terwijl er nog elf dagen op de klok staan... dan denk ik, volgend jaar kan inderdaad OOK. Nu eerst dit jaar nog. Als we hierdoor een paar sysadmins in Nederland gelukkig maken dan is de missie geslaagd en hebben we direct goede feedback voor volgend jaar.” Op www.sysadmindag.nl , waar ECP.NL de festiviteiten een paar jaar op concentreerde, gebeurt niets meer. Hensel legde vervolgens onmiddellijk de domeinnaam www.sysadmindag.com vast en startte een beautycontest voor beheerders. Dat was enigszins kort dag, maar het heeft tot medio deze week toch tweeduizend bezoekers getrokken. “Je kunt heel snel je marketing doen met Twitter”, zegt Hensel.
Chantal Rosmuller, beheerder bij Hensel Hosting, werd twee jaar geleden nog tweede bij de verkiezingen tot beheerder van het jaar, die ECP.NL toentertijd organiseerde ter ere van de sysadmindag. Die prestatie was een extra drijfveer voor Hensel om nu zelf zo’n wedstrijd op te zetten. “Je kunt je sysamdmins aanmelden en erop stemmen. En de meeste stemmen betekent leuke (geeky) prijzen. Die opzet vond ik twee jaar geleden ook geweldig leuk en spannend, toen Chantal uiteindelijk op de valreep toch tweede werd. We moeten echter nu even kijken hoe dat moet, want ondanks dat we natuurlijk super eerlijk zijn, kunnen we dit jaar dan niet winnen als we ook achter de website zitten. Dus dan zal ik alsnog iets leuks kopen voor ze.”

De sysadmin appreciation day is tien jaar geleden gestart in de VS. Het is een initiatief van Ted Kekatos, een Amerikaanse systeembeheerder die vond dat hij en zijn collega’s wel wat meer waardering konden gebruiken. Het initiatief werd opgepakt door beheerders in onder meer Groot-Brittannië, Spanje, Duitsland, Rusland, Oekraïne en drie jaar geleden door ECP.NL in Nederland. Op sysadminday worden collega’s en bazen geacht de systeembeheerders in het zonnetje te zetten met op zijn minst woorden van waardering, maar een cadeautje, een taartje of een slinger om zijn beeldscherm mag ook.

Want enige waardering kan de systeembeheerder wel gebruiken. Als alles goed gaat is er niets van zijn werk te merken, maar als er iets mis gaat, krijgt hij de torn van vele gebruikers over zich heen. Ook de financiële waardering is niet optimaal. Uit het meest recente salarisonderzoek van Automatisering Gids blijkt dat het salaris van de systeembeheerder afgelopen jaar met 3,4 procent is gestegen tot 44.550 euro bruto per jaar. Niet alleen is dit een lagere stijging dan het gemiddelde van 3,6 procent. In salariëring bungelt de systeembeheerder in de onderste regionen van de IT-functielijst.

In Nederland zal de sysadmindag ook dit jaar niet groots gevierd worden. Slechts enkele organisaties doen het. De beheerders van beveiliger SpicyLemon kunnen dit jaar wel rekenen op een versierde stoel, taart en extra aandacht. “Het is een nogal onzichtbare functie die we die dag eens goed kunnen belichten”, verklaart Rick den Breejen, senior support consultant van het bedrijf. “Exposure, daar draait het die dag om. Extern om te laten zien dat we een sociaal bedrijf zijn en intern om ook echt een sociaal bedrijf te zijn.”

En ook de twee beheerders van webhoster Hensel Hosting krijgen een passend cadeautje dat Rutger Hensel voor hen heeft uitgezocht in webwinkel Web­- Geeks.com. Een van deze twee beheerders, Chantal , bereikte zelfs twee jaar geleden de tweede plaats in een verkiezing van beheerder van het jaar ter ere van de sysadminday. “Ze verdienen gewoon extra aandacht die dag”, zegt Hensel.

Maar nog veel meer organisaties doen er vandaag niets aan. Zo hebben de systeembeheerders van beveiliger McAfee zeker in de Europese vestigingen weinig te verwachten. “Ik heb het nagevraagd bij de manager die over al onze Europese systeembeheerders gaat, maar hij kende de dag niet. Dus wordt hij ook niet gevierd. Ik heb hem nu wel wat links naar informatie over de sysadminday gestuurd, dus misschien dat dat wat kan veranderen…”, zegt Vincent Zeebregts, marketing manager Noord-Europa, Midden-Oosten en Afrika van McAfee.

Paul Wilcke, controller bij kinderopvangorganisatie Kinder Service Hotels, heeft een flinke aankondiging geplaatst van de sysadmindag op de website www.werkenindekinderopvang.nl. Hij “doet de site er in privé bij” en is verantwoordelijk voor het IT beheer van de organisatie. “Ik wist van de dag en vind dat er aandacht aan gegeven moet worden. Je hebt ondertussen voor elk beroep zo’n dag, maar als je weet welke ellende beheerders in hun werk over zich heen krijgen, dan verdienen zij zo ’n dag dubbel en dwars.” Wilcke denkt echter niet dat de sysadmindag gevierd zal worden bij Kinder Service Hotels. “Ik werk hier vooral met vrouwen en zij hebben niet echt veel affectie met IT-beheer. En ik kan hen toch ook niet opdragen mij die dag in het zonnetje te zetten…”

En ook de beheerders van ISZF in Bolsward, het shared service center van zes Friese gemeentes, bijten vandaag op een houtje, ook al worden ze hogelijk gewaardeerd binnen de organisatie. Almar Wimer Siebenga, directeur van ISZF, wist niet van het bestaan van de sysadmindag.” Los daarvan hebben wij regelmatig en ongepland momenten en dagen dat we wat extra’s doen voor onze harde werkers. Als ze bijvoorbeeld een zware klus hebben geklaard, trakteren we bij de koffie, geven onder applaus de credits aan hen. Zo nu en dan kookt een deel van het MT – mijn collega Wim en ik – voor de hele club. Ons motto is dat je je waardering niet moet beperken tot één vaste dag per jaar, maar wanneer en zo vaak als nodig en verdiend.”

Zijn collega Wim van der Tempel valt hem bij: “Bij het ISZF staan we vaker dan eens stil bij al het goede werk van de “sysadmins”. De dag voor de sysadmin is dan ook niet een speciale dag voor de beheerders.” Bovendien vindt hij het tijdstip nogal onhandig, omdat het midden in de schoolvakanties valt. “Daardoor pakt een goed bedoeld bosje bloemen al gauw uit in een droogboeketje na terugkomst van de welverdiende vakantie.”

Zelfs Ted Kekatos, initiatiefnemer voor de sysadminday tien jaar geleden en al jaren enthousiast promotor, is dit jaar niet erg gemotiveerd. Oorzaak daarvan is de kredietcrisis. “Ik heb geen enkele aanwijzing of de aandacht voor SysAdminDay toe- of afneemt. Maar als er minder belangstelling voor is, komt dat doordat ik het dit jaar niet gepromoot heb. In voorgaande jaren heb ik altijd honderden e-mails gestuurd om iedereen die ik kende op de dag te attenderen. Maar veel vrienden en voormalige collega’s zijn ontslagen. Dat is zeer deprimerend voor iedereen. Op mijn werk zijn ook al diverse techneuten ontslagen. Ik heb nog gedacht aan een ‘Meet-up’ op 31 juli, maar veel van mijn vrienden hebben geen werk meer. Geen geld dus voor bier. Dus ik denk dat ik maar gewoon naar huis ga…”


 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!