Androidcomputer past in USB-stick

18 mei 2012
Chinese webwinkels zijn begonnen met de verkoop van een piepkleine Android-pc. De computer is iets groter dan een USB-geheugenstick en kost 74 dollar.

Het apparaatje heet AllWinner A10 en is gebouwd rond een single-core ARM-processor met een kloksnelheid van 1,5 gigahertz. In de ‘system-on-chip’ is ook een grafische processor van het type Mali 400 geïntegreerd. Dat meldt de technologiesite Ars Technica.

Tot de overige specificaties behoren een werkgeheugen van 512 MB, een HDMI-poort voor aansluiting op een tv-toestel, een USB-connector, een sleufje voor microSD-kaartjes en een interne wifi-antenne voor draadloos netwerkverkeer die voldoet aan de 802.11b/g-standaard.

De AllWinner A10 kan worden opgestart vanaf een microSD-kaart. Naast Android 4.0 ondersteunt de computer ook andere Linux-implementaties. De plastic behuizing is iets langer dan een gangbare geheugenstick: 8,75 centimeter.

Webwinkel AliExpress biedt de apparaatjes aan voor 74 dollar per stuk, maar blijkt niet naar Nederland te verzenden. 

AllWinner in voetsporen van andere minuscule pc's

De vergelijking dringt zich op met andere minuscule pc’s die de laatste tijd zijn opgedoken. Zo kwam in april in Engeland de Raspberry Pi op de markt, niet veel meer dan een printplaatje met wat chips en connectoren dat 35 dollar moet kosten.De Raspberry heeft een op ARM gebaseerde 700 MHz processor en kan net als de AllWinner HD-beelden weergeven via de HDMI-poort. Er zitten twee USB-poorten en een SD-kaartlezer op. Het geheugen is half zo groot: 256 MB.

Ars Technica noemt nog een ander voorbeeld, de Cotton Candy. Die is aanzienlijk duurder (199 dollar) dan de AllWinner maar biedt een dualcore-processor, een werkgeheugen van 1 gigabyte en een HDMI-stekker voor directe aansluiting op de TV zonder kabeltje De Mali 400 GPU is wel hetzelfde.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.