Innovatie & Strategie

Personal Tech
5G-Android

Android spint 5G-garen bij gemis iPhone 11

Ontbreken van 5G in iPhone 11 bezorgt Apple daling, voorspelt IDC.

Huawei Mate 20X © Huawei
10 september 2019

Ontbreken van 5G in iPhone 11 bezorgt Apple daling, voorspelt IDC.

Vanavond onthult Apple naar verwachting de iPhone 11, die volgens rondgaande berichten geen modemchip bevat voor verbinding met 5G-telecomnetwerken. Net zoals Apple eerder al laat was met de omarming van 3G en 4G (LTE). Ondertussen haasten fabrikanten van Android-smartphones zich om modellen met 5G-ondersteuning uit te brengen. Volgens onderzoeksbureau IDC bezorgt dit Apple een daling van 15 procent, voor dit jaar dan.

Het lopende kalendjaar is en blijft moeilijk voor Apple's iOS-platform, stelt ICT-marktonderzoeker IDC. De volumes aan geleverde iPhones dalen naar verwachting naar 177,9 miljoen toestellen. Dat betekent een daling van 14,8 procent ten opzichte van vorig jaar. De voornaamste oorzaken hiervoor zijn volwassenheid van de markt én gebrek aan iPhones met 5G, constateert IDC.

Massamarkt en 5G-markt

Terwijl Apple volgens de prognose van het onderzoeksbureau volgend jaar met 5G-toestellen komt, storten fabrikanten van Android-smartphones zich op die nieuwe telecomtechniek. Het marktaandeel van Android groeit daarmee dit jaar naar 87 procent, luidt de voorspelling. Het open source besturingssysteem, dat wordt ontwikkeld door Google en partners, had vorig jaar een totaal marktaandeel van 85,1 procent. De voornaamste oorzaken voor deze groei zijn het uitkomen van 5G-smartphones enerzijds, en het versnelde opruimen van voorraden oudere toestellen, merkt IDC op.

Voor 2020 voorzien de analisten van het onderzoeksbureau dat Apple iPhones met 5G zal uitbrengen en dat die het aantal verkochte iOS-toestellen iets zal aanjagen. De latere komst van Apple op de markt voor 5G-smartphones geeft het bedrijf dan wel voordeel boven zijn Android-concurrenten, merkt IDC op. Apple zal zijn productlancering veel beter kunnen plannen doordat het dan een beter begrip heeft van de marktomstandigheden voor 5G. Dit kan zowel de eigen prijsstelling voor smartphones betreffen, maar ook uitrol en bereik van 5G-netwerken en de prijsstelling van telecomaanbieders voor 5G-abonnementen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.