Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Android

Android opent deur voor meer zoekmachines, maar willen die wel?

Concurrerende zoekmachines reageren verbolgen op Googles veilingsplannen. 

© Google
6 augustus 2019

Vanaf volgend jaar kunnen Europese gebruikers van Googles Android-toestellen een andere standaard zoekmachine kiezen dan Google. Onder dwang van de Europese Commissie zet het techbedrijf de deur open voor de concurrentie, mits er betaald wordt. En dat leidt tot verdeeldheid.

Eerst een stukje achtergrondinformatie. Android is het besturingssysteem dat Google ontwikkelt voor smartphones, tablets en andere mobiele apparaten. Na de verschijning in 2008 is de software omarmd door fabrikanten als Samsung, Huawei, LG en Motorola. Apple gebruikt al sinds de eerste iPhone het zelfontwikkelde iOS en Microsoft zette jarenlang in op Windows Phone, dat later werd omgedoopt tot Windows 10 Mobile. In december stopt Microsoft met het ondersteunen van Windows op de smartphone, wat Android en iOS de enige overgebleven besturingssystemen maakt.

EU-boete voor Google

Android is wereldwijd dominant, ook in Europa. Uit cijfers van onderzoeksbureau Statcounter blijkt dat in juli dit jaar 73 procent van de Europese smartphonegebruikers een Android-toestel heeft. Google heeft die machtspositie jarenlang misbruikt, oordeelde de Europese Commissie vorig jaar. Fabrikanten mochten Android gratis afnemen van Google, mits ze bepaalde Google-apps vooraf op hun toestellen installeerden. Daarom kwam iedere smartphone van Samsung, OnePlus, Huawei of Sony met onder andere Gmail, Maps en de Google Zoekmachine. Deze praktijken bevoordelen Google en benadelen concurrerende diensten, luidde de Europese onderzoeksconclusie. Google kreeg een recordboete van 4,3 miljard euro opgelegd en moest zijn werkwijze veranderen, anders volgen er meer boetes en maatregelen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!