Overslaan en naar de inhoud gaan

Android-fabriek aangeklaagd over Microsoft-royalties

Elektronicafabrikant Hon Hai, die onder meer Android-smartphones maakt voor derde partijen, heeft volgens Microsoft een patentovereenkomst uit 2013 aan zijn laars gelapt. De Windows-maker klaagt de Taiwanese fabrieksfirma nu aan voor het niet betalen van de verschuldigde royalties (sinds 2014) en het niet verstrekken van verplichte halfjaarlijkse auditrapportages.
Android 5
© Google
Google

Microsoft heeft bijna zes jaar geleden een reeks aan Android-leverende én Android-fabricerende partijen gestrikt voor licentie-overeenkomsten. De betreffende bedrijven tekenen daarmee voor royaltiebetalingen aan Microsoft voor diens patenten op bepaalde technologieën die in Google's mobiele besturingssysteem worden gebruikt. Ook Linux en Chrome OS zijn toen gedekt door deze 'patentkruistocht' van Microsoft.

Reeks vissen gevangen

Hon Hai Precision, moederbedrijf van het bekende Foxconn, was in april 2013 een grote vis die Microsoft binnenhaalde. De patentdeal met deze grote fabrikant volgde op een reeks aan soortgelijke overeenkomsten in de jaren daarvoor met andere Android-bedrijven. Dit omvatte kleinere leveranciers zoals LG en HTC, maar ook grotere partijen zoals Acer en Android-gigant Samsung. De toenmalige patentovereenkomst met Hon Hai zorgde ervoor dat bijna alle fabrikanten in het Android-ecosysteem patentgeld betaalden voor Microsofts intellecutele eigendom.

Alleen lijkt dat niet het geval te zijn, meldt onder meer ZDnet. De grote elektronicafabrikant zou zich sinds het sluiten van de patentdeal daar niet aan hebben gehouden. Microsoft stelt dat de firma niet de verplichte royalties heeft betaald, dat het in 2014 overhandigde auditrapport fouten bevat, en dat er geen rapporten zijn ingediend van 2015 tot 2018. De nu aanklagende Amerikaanse softwareproducent eist de achterstallige betalingen, plus rente.

Vragen

Daarnaast wil Microsoft de verschuldigde royaltierapporten en inzage in de boekhouding voor de rechtbank in Californië. Het is niet bekend waarom Foxconn-moeder Hon Hai zich niet aan de gesloten patentdeal heeft gehouden. Het is ook onbekend waarom Microsoft jaren heeft gewacht met het nemen van stappen tegen deze contractbreuk. In de uitgestuurde persverklaring stelt de Windows-maker dat het zijn eigen contractuele verplichtingen serieus neemt en hetzelfde verwacht van andere bedrijven, citeert Axios.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in