Beheer

Security
hackers

'Andermans pc laten minen levert miljoenen op'

Bende verdiende 7 miljoen dollar met miningmalware voor cryptovaluta.

6 maart 2018

Bende verdiende 7 miljoen dollar met miningmalware voor cryptovaluta.

Computers van nietsvermoedende mensen inzetten om virtueel geld te ’minen’ kan heel lucratief zijn, berekende Kaspersky.

Een groep cybercriminelen heeft in het afgelopen half jaar rond de 7 miljoen dollar verdiend met malware die nieuwe cryptovaluta maakt. Kaspersky deed onderzoek naar een paar groepen ’miners’ die 10.000 computers hadden besmet om geld te verdienen. Dit zogenaamde ’cryptojacking’, waarbij computers van derden worden gekaapt om de complexe formules achter virtueel geld op te lossen, levert dus behoorlijk wat geld op voor hackers.

De beveiliger bracht het nieuws naar buiten via de nieuwssite Threatpost.
 

Buit van 3 miljoen dollar

Een van de gevolgde organisaties wordt Group One genoemd en had 10.000 computers tegelijk aan het werk, zowel bij mensen thuis als bij bedrijven, om de virtuele munt monero te genereren. Group One kon de controle krijgen, doordat de gebruikers een gat in de beveiliging niet hadden gedicht. Een tweede groep – die volgens Kaspersky vooral grote bedrijven aanviel - wist drie miljoen dollar aan cryptovaluta te verzamelen.

Er zijn verschillende manieren om andermans computer in te schakelen voor mining. Zo kunnen criminelen stiekem de code van een website aanpassen. Als iemand de site bezoekt, krijgt de browser van de bezoeker ongezien de opdracht om de rekenkracht van de eigen computer te gebruiken.

Volgens Kaspersky zijn vorig jaar zo’n 2,7 miljoen mensen aangevallen door miners. Dat is 50 procent meer dan een jaar eerder.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.