Innovatie & Strategie

Wetenschap
Edwin Klijn op het slotcongres van TRIADO

Analoge archieven ontsluiten met digitale technologie

TRIADO onderzocht beste methodiek om archiefgegevens toegankelijk te maken.

Edwin Klijn op het slotcongres van TRIADO © Maarten Nauw
25 september 2019

Van kilometers aan archiefdozen in een depot, tot een zoekmachine waarmee je elk document kunt benaderen. Dat is in het kort wat het project Tribunaalarchieven als digitale onderzoeksfaciliteit (TRIADO) inhoudt. De afgelopen drie jaar werd geëxperimenteerd met methodes en technologie om de analoge archieven van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging te ontsluiten. Projectleider Edwin Klijn vertelt.

“We zijn drie jaar geleden met het project gestart. Waar het om ging is het toepassen van computertechnologie op historische collecties. We zijn natuurlijk niet de eersten die hiermee bezig zijn, maar we wilden speciaal voor de collectie van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) van het Nationaal Archief uitzoeken wat we zouden kunnen doen met de technologie die voorhanden is.

Het is een bijzonder archief dat vlak na de oorlog is aangelegd en dat dossiers bevat van 300.000 mensen die verdacht werden van collaboratie met de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog; een ‘daderarchief’ zoals dat in ons vakjargon heet en tegelijkertijd wellicht het belangrijkste archief over de Tweede Wereldoorlog in ons land. We wilden bekijken of we 13 meter van het archief, dat grotendeels getypte documenten, maar ook handgeschreven papieren bevat, machine-leesbaar konden maken, wat de foutmarge zou zijn en wat we vervolgens met de data zouden kunnen. Het was een heel experimenteel project om vooral te kijken welke technologie het beste bruikbaar zou zijn om het archief te digitaliseren en ontsluiten.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!