Loopbaan

Carriere
Make IT Work

Amsterdams omscholingsinitiatief wil vleugels uitslaan

Al 120 hoogopgeleiden klaargestoomd als IT-professional; onderzoek naar vestigingen in andere steden.

Make IT Work, locatie Hilversum Media Centrum © Hogeschool van Amsterdam,  Paul Tolenaar
28 juni 2017

Al 120 hoogopgeleiden klaargestoomd als IT-professional; onderzoek naar vestigingen in andere steden.

Make IT Work, een omscholingsproject uitgevoerd door de Hogeschool van Amsterdam, start begin september al weer met de negende lichting hoogopgeleiden zonder specifieke IT-achtergrond. De cursisten laten zich binnen 11 maanden omscholen naar een IT-functie op hbo-niveau.

Tot nu toe gaat het om een nieuwe lichting Software Engineers, maar vanaf september worden er ook cybersecurityspecialisten klaargestoomd. Vanaf februari 2018 start een derde variant voor aankomende business analytics-professionals. Overigens bestaat sinds april dit jaar ook al een variant Software Engineering in de Media, een samenwerking met Hilversum Media Campus en MyBit, waarbij cursisten studeren op het Mediapark.

Het project Make IT Work maakt deel uit van het door de Amsterdam Economic Board opgestelde regioplan Werk maken van talent, waarin tien maatregelen worden genomen om op te leiden of om te scholen voor banen binnen kansrijke sectoren, waaronder dus de ICT. Volgens cijfers van de Amsterdam Economic Board staan er zo’n 12.000 IT-vacatures in de regio Amsterdam open. Dit tekort is overal voelbaar: steeds meer vacatures blijven openstaan en er wordt steeds meer IT-personeel uit het buitenland gehaald. Tegelijkertijd bedraagt het aantal werkloze IT-professionals in ons land nog altijd meer dan 15.000. Make IT Work is één van de maatregelen om deze mismatch aan te pakken.

Het project wordt bekostigd door de Metropoolregio Amsterdam, het ministerie van Sociale Zaken en diverse werkgevers. De werving- en selectie van kandidaten, het onderwijsprogramma en het matchen van kandidaten en werkgevers wordt uitgevoerd door de Hogeschool van Amsterdam.

'Eigenlijk een koopje'

Accountmanager Baukje Vetter, verantwoordelijk voor de werving & selectie van kandidaten en sales voor het behoud en binnenhalen van (nieuwe) bedrijven bij Make IT Work blikt met een tevreden gevoel terug op de tot nu toe behaalde resultaten. “We hebben de afgelopen twee jaar meer dan 120 kandidaten opgeleid en maar liefst 97% werkt nog altijd bij het bedrijf waaraan wij ze in eerste instantie gekoppeld hebben. Wij horen van de bedrijven dat ze erg te spreken zijn over de kwaliteit van de kandidaten. Voor 5700 euro krijgen ze een kant en klare IT-professional in de schoot geworpen, omgeschoold zoals zij dat willen. Eigenlijk is het een koopje!”

Een van de bedrijven die gebruik heeft gemaakt van het Make IT Work omscholingsprogramma is Incentro. Jan Hendriks, Managing Consulting Online, is verantwoordelijk voor recruitment op de Amsterdamse vestiging van Incentro. Het laat al een aantal lichtingen professionals omscholen via Make IT Work. In Amsterdam hebben twee oud-cursisten inmiddels een vast contract en ook in Utrecht werkt een omgeschoolde IT’er via dit traject. “Over een paar maanden starten twee anderen aan het werktraject in Amsterdam en in september hopen we ook weer twee kandidaten te laten starten met de opleiding”, vertelt Hendriks.

Niet alleen maatschappelijk verantwoord

Hendriks is zeer te spreken over de kwaliteit van de kandidaten. “Het zijn slimme, supergemotiveerde mensen die hun mouwen graag opstropen. Ik vind het heel fijn dat we hen een tweede kans kunnen bieden.” Maar maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet de enige drijfveer om deel te nemen aan het project. “De arbeidsmarkt trekt in rap tempo aan en dit is een mooie manier om aan jonge, getalenteerde mensen te komen.”

De kandidaten die starten aan een IT-opleiding via Make IT Work hebben verschillende achtergronden. Vetter: “Het gaat steeds vaker om jonge mensen, die onlangs een andere hbo-opleiding of Universitaire studie hebben afgerond – zoals bedrijfskunde - en hun kansen op de arbeidsmarkt willen vergroten met een extra IT-opleiding. Daarnaast gaat het om mensen die een aantal jaren terug een opleiding hebben gevolgd maar er niet in slagen om op niveau aan de slag te raken. Je kunt dan denken aan oud-studenten sociologie en criminologie die baantjes hebben in de horeca of bij de bakker op de hoek. Tot slot is er een groep (langdurig) werklozen die zelf of via het UWV de weg naar ons weten te vinden.” Gemiddeld zijn kandidaten 31 jaar, waarbij de jongste op dit moment 24 jaar is en de oudste 52 jaar.

Voor de nieuwe lichting die op 4 september start hebben zich 463 geïnteresseerden gemeld bij de Hogeschool van Amsterdam. Daarvan kwamen er 113 door de zware selectieprocedure heen (inclusief een assessment). Na een voorbereidingsdag waarbij kandidaten meer leren over zichzelf pitchen en sollicitatietraining volgen, zijn 97 kandidaten geïntroduceerd op een speciale werkgeversmarkt waar 23 werkgevers aanwezig waren. De werkgevers die deelnemen zijn met name grote corporates, waaronder ook veel IT-bedrijven en detacheerders, maar ook het MKB en start-ups tonen steeds vaker interesse. “Met name voor die laatste groepen kan het heel prettig zijn dat wij het hele recruitmentproces uit handen nemen”, vertelt Vetter.

De cursisten volgen in een fulltime traject van vijf maanden een intensieve opleiding en werken daarna zes maanden, waarbij zij nog een dag per week naar school gaan. De werkgever betaalt de omscholingskosten en biedt een arbeidsovereenkomst aan van zes maanden voor 32 uur per week met een marktconform salaris. Volgens Hendriks is het zaak voor de werkgevers dat ze het nieuwe talent zelf ook de fijne kneepjes van het vak bijbrengen. “Zo leren wij de kandidaten zelf de ins en outs van de tools waarmee wij veel werken en geven wij ze een training softskills, omdat ze bij ons als consultants aan de slag gaan en dus goed moeten kunnen communiceren, samenwerken en zich verplaatsen in de klant.”

Vaste verkering

Hendriks is niet bang dat de nieuwe talenten in no time onder zijn neus worden weggekaapt door andere werkgevers. “Omdat we investeren in deze mensen en goed letten op een goede match, merk je dat je er vaak veel loyaliteit voor terugkrijgt. Wij zeggen hier altijd: je bent niet getrouwd met Incentro, maar we hebben wel vaste verkering.”

Vetter benadrukt dat Make IT Project een regionaal project is, maar dat er momenteel serieus wordt onderzocht of het initiatief op andere plekken in Nederland kan worden uitgerold. “Ook in Brabant, Zuid-Holland en Utrecht kampen ze met soortgelijke problemen bij het werven van hoogopgeleid IT-personeel. Dus ook hier zou ons omscholingsinitiatief kans van slagen kunnen hebben. We zijn een gerenommeerde opleider zonder winstoogmerk en hebben de afgelopen jaren behoorlijk wat ervaring opgedaan met het werven, omscholen en matchen van talenten en werkgevers.”

Bekijk hier de uitzending van RTL7 over Make IT Work:

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.