Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Nieuw Amsterdams lab maakt AI voor mensen die buiten de boot vallen

Amsterdams lab maakt AI voor mensen die buiten de boot vallen

Civic AI Lab richt zich op mensen waarover geen representatieve data bestaan of geen algoritmes voor worden ontwikkeld.

© CC0 Pixabay bykst
30 december 2019

Begin 2020 hoopt het Civic AI Lab in Amsterdam zijn deuren te openen. Het Civic AI Lab is onderdeel van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI), een nationaal netwerk van kennisinstituten, de overheid en private partijen die samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Het bestaat momenteel uit 10 labs, meestal gefinancierd door de industrie. Het ICAI vond het belangrijk dat er naast de bestaande labs ook een lab wordt opgericht met een maatschappelijke en sociale focus. Hiervoor benaderden ze neuro-informaticus Sennay Ghebreab van de UvA, die zich al tien jaar bezighoudt met 'AI for social good'.

Nieuwkomers

Als voorbeeld van AI for social good noemt Ghebreab een projectvoorstel dat hij ontwikkelde voor het Ministerie van Sociale Zaken, maar dat onlangs is afgeblazen: kunstmatige intelligentie die nieuwkomers een opvanglocatie toekent op basis van hun talenten en sociaalgeografische data. "Uit een Zwitsers onderzoek blijkt dat nieuwkomers die op deze manier worden begeleid, veertig procent meer kans hebben om hun plek te vinden in hun nieuwe land, in werk dan wel onderwijs."

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!