Amsterdam West onderweegt 'Open Data'-beleid

8 december 2010
De stadsdeelraad van Amsterdam West wil onderzoek laten doen naar de mogelijkheden van ‘Open Data’, een beleidsbeginsel dat zich richt op vrije toegankelijkheid van overheidsgegevens. Ervaringen in andere landen suggereren dat het transparantie en kostenbesparing bevordert. In een motie wordt het Dagelijks Bestuur gevraagd voor oktober volgend jaar de resultaten van het onderzoek te melden.

Het voorstel om de mogelijkheden van Open Data te onderzoeken komt van D66, GroenLinks en de PvdA. De overheid heeft veel nuttige informatie in huis die voor bewoners, bedrijven en instellingen tot dusverre nauwelijks toegankelijk is. Uit de gedachte dat dat zonde is, is de ‘Open Data’-beweging ontstaan.

"Open uitwisseling van informatie zal bewoners en het stadsdeel uiteindelijk veel gemak en besparingen opleveren. Als het stadsdeel slim is, werkt zij daarbij samen met andere stadsdelen en de Centrale Stad", zegt initiatiefnemer en D66-raadslid Peter Jasperse.

Positieve ervaringen in buitenland
In de VS, Canada, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië heeft Open Data al meerdere successen geboekt. Zo ontwikkelden ondernemers in San Fransisco een applicatie met informatie over alle openbare toiletten en hebben creatieve burgers in Nieuw-Zeeland de landelijke overheid suggesteis gedaan voor besparingen van in totaal circa 1 miljard.

In Amsterdam Centrum is al eerder een plan aangenomen om bepaalde bestanden voor iedereen beschikbaar te stellen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.