Loopbaan

Carriere
Amsterdam

Amsterdam schreeuwt om IT’ers

De vraag naar IT'ers is nergens zo groot als in Amsterdam. Maar ook organisaties in de rest van de Randstad zijn hard op zoek.

© CC BY-SA 3.0,  Swimmerguy269
12 oktober 2016

De vraag naar IT'ers is nergens zo groot als in Amsterdam. Maar ook organisaties in de rest van de Randstad zijn hard op zoek.

De regionale verschillen zijn groot als het gaat om vraag naar IT-professionals, blijkt uit het rapport ‘De ICT-arbeidsmarkt in 2016 – trends en statistieken’ van IT-vacaturesite Bonque. Amsterdam spant de kroon. Maar liefst 13 procent van de IT-vacatures die Bonque heeft geteld komt uit de hoofdstad.

Uit de cijfers van de vacaturesite blijkt dat vooral bedrijven uit steden in het westen van Nederland op zoek zijn naar ICT’ers, maar ook Noord-Brabant kent veel IT-vacatures met drie plaatsen in de top 10. De top 10 ziet er als volgt uit:

  1. Amsterdam (13,1%)
  2. Utrecht (6,7%)
  3. Rotterdam (5,1%)
  4. Eindhoven (4,2%)
  5. Den Bosch (3,1%)
  6. Breda (2,6%)
  7. Den Haag (2,2%)
  8. Nieuwegein (1,8%)
  9. Delft (1,6%)
  10. Almere (1,5%)

Net buiten de top 10 eindigden Amersfoort, Groningen en Nijmegen.

Populaire specialismen

Software-specialisten zitten gebeiteld. Ook uit dit onderzoek blijkt weer dat zij het meest gevraagd zijn van alle IT’ers anno 2016. Bonque merkt dat de vraag momenteel het grootst is naar .NET-specialisten. Maar liefst een op de 5 IT-vacatures betreft deze programmeertaal. Ook PHP (16,6 procent) en Java (11,8 procent) zijn nog altijd hot. Daarnaast worden er veel IT-professionals gevraagd met kennis en ervaring op het gebied van ERP, SAP, BI, infrastructuur, security en testen.
Het gevraagde opleidingsniveau is hoog. 43,4 Procent van de vacatures bij de IT-vacaturesite is op minimaal hbo-niveau, 40,1 procent zelfs op wo-niveau en bij slechts 16,5 procent van de vacatures maken ook IT’ers met een mbo-opleiding een kans.

Grote regionale verschillen

Bijna 42 procent van alle IT-vacatures is dit jaar geplaatst door bedrijven uit de top 10-steden. In de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht is de vraag naar IT-specialisten het grootst. Noord-Brabant valt net buiten de top-3, maar heeft buiten de provincies in de randstad de meeste IT-vacatures. Deze week zei de topman van ASML nog dat hij er niet over peinst om te verhuizen van Veldhoven naar de Randstad met zijn bedrijf. Maar hij maakt zich wel grote zorgen om het voorzieningenniveau in de regio. De ASML-directeur is bang dat kenniswerkers de regio de rug toe keren, omdat ze het leuker wonen vinden in Amsterdam of andere grote steden met veel voorzieningen in de Randstad.

In Zeeland is de vraag het kleinst, maar ook in Friesland en Drenthe zijn er minder IT’ers nodig. De verschillen in vraag zijn enorm: in Noord-Holland is de vraag naar IT-professionals meer dan 27 keer zo groot dan in Zeeland.

Niels van Es, directeur van Yourzine in Den Bosch, werft ook over de provinciegrenzen heen. “Noord-Brabant is een drukke regio, qua tech-bedrijven. Wij richten ons dan ook niet alleen op IT’ers uit dit deel van het land. Zolang een kandidaat de Brabantse mentaliteit van ‘niet lullen, maar poetsen’ heeft, nodigen we hem of haar graag uit.”

In Noord-Holland heeft maar liefst ruim 61 procent van de IT-vacatures standplaats Amsterdam. Haarlem (5,2 procent en Hilversum (3,4 procent) volgen op grote afstand.  In Zuid-Holland spant Rotterdam de kroon qua IT-vacatures. Bijna een kwart van de vacatures komt van bedrijven uit de Maasstad, gevolgd door Den Haag (10,5 procent) en Delft (7,5 procent). In Noord-Brabant is Eindhoven de IT-hoofdstad (ruim 26 procent van de IT-vacatures) en in de provincie Utrecht heeft de Domstad met 42 procent veruit het grootste aandeel in IT-vacatures.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.