Beheer

Security
botnets norton

Amsterdam is bot-hoofdstad Nederland

Grote steden zijn walhalla voor botnet-makers.

5 oktober 2016

Grote steden zijn walhalla voor botnet-makers.

1 op de 3400 elektronische apparaten in Nederland is geïnfecteerd en verbonden met een botnet. Ze komen vooral voor in Amsterdam, Utrecht en Amersfoort.

Dat blijkt uit onderzoek van beveiliger Norton by Symantec. Wereldwijd was Nederland in 2015 het 22e land als het gaat om de ‘botdichtheid’. Qua botinfecties staan we op de 11e plaats. 0,53 procent van alle bots wereldwijd bevindt zich in Nederland. Positief nieuws is dat dat vorig jaar nog om 0,8 procent ging.

Wel is de bot-populatie veel sterker verdeeld in Nederland dan in andere landen. Volgens Norton hangt de grootte van de bot-populatie sterk af van de internetsnelheid binnen een stad. Hoe hoger die is hoe interessanter de stad is als doelwit “omdat de apparaten die via het internet verbonden zijn, voor lucratieve bronnen van bandbreedte zorgen.”

Overigens blijkt uit cijfers van Norton dat Nederland dankzij zijn zeer goede infrastructuur nog altijd wel hoog scoort als locatie van waaruit andere, kwaadaardige cyberactiviteiten worden gedaan. Zo is 3,8 procent van alle malicieuze code wereldwijd afkomstig van Nederlandse servers. Daarmee is Nederland vierde, achter de VS, India en China. We zijn de 5e host voor phishing-activiteiten (3,3 procent) en 4 procent van alle webaanvallen wordt gedaan vanaf Nederlandse systemen, waarmee we de derde plaats in deze ranglijst bezetten, achter de VS en China.

Veel bots uit IoT

Niet langer zijn alleen pc’s de doelwitten om tot bots te worden geïnfecteerd. Nokia meldde eerder al dat steeds meer besmette smartphones in botnets worden gebruikt voor DDoS-aanvallen. Het onderzoek van Norton geeft aan dat criminelen zich steeds meer richten op elektronische apparaten in het Internet of Things voor opname in botnets. Zo werden al elektronische camera’s in botnets gebruikt. Die zijn daar erg aantrekkelijk voor omdat ze zo slecht beveiligd zijn dat infectie een peulenschilletje is. Bovendien zijn er miljarden van beschikbaar en dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen.

De botnets worden vooral gebruikt voor het doen van DDoS-aanvallen maar ook voor andere kwaadaardige activiteiten zoals spam versturen.

Boedapest bot-hotspot Europa

Hongarije is ‘marktleider’ binnen EMEA met het hoogste aantal bots per hoofd van de bevolking. Per 393 internetgebruikers is daar één bot te vinden. 30 procent daarvan bevindt zich in Boedapest.

Turkije was binnen de regio EMEA het land met het grootste aantal bots. 18,5 procent van de Europese botpopulatie is in Turkije te vinden, terwijl het in EMEA het zevende land is als het gaat om het aantal inwoners dat verbonden is met internet. Wereldwijd heeft het land qua botpopulatie een ‘marktaandeel’ van 4,5 procent. 1 op de 1139 apparaten maakt deel uit van een botnet. Vooral in de grote steden Istanbul en Ankara zijn veel besmette apparaten te vinden.

Monaco 2e

Opmerkelijk is dat Monaco binnen EMEA het tweede land is qua botbesmetting. Het land telt relatief weinig inwoners en elektronische apparaten maar 1 op de 457 van die apparaten is besmet en maakt dus kans deel uit te maken van een botnet.

Rusland telt relatief weinig bots: 1 bot per 9060 internetgebruikers. In EMEA bezet het land daarmee de negende plaats.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.