Beheer

Governance
Amsterdam

Amsterdam geeft burgers regie over eigen data

Amsterdam laat inwoners de keuze welke gegevens mogen worden ingezien.

© CC BY-SA 3.0,  Swimmerguy269
19 mei 2017

Amsterdam laat inwoners de keuze welke gegevens mogen worden ingezien.

Amsterdam start in 2018 een driejarig proefproject in het kader van het Europees programma DECODE dat in betere privacycontrole voor burgers moet uitmonden.

Het doel van het project is inwoners in staat te stellen zelf de regie te voeren over de gegevens die zij bij de gemeente hebben opgegeven. De inwoners kunnen dus zelf bepalen welke gegevens ambtenaren voor welk doel mogen gebruiken.

Binnen het Europees programma DECODE wordt nieuwe op blockchain-technologie gebaseerde software ontwikkeld die gemeenten de mogelijkheden moeten geven, die zeggenschap over te dragen. Ook de gemeente Barcelona start een vergelijkbaar proefprogramma.

In het DECODE consortium zijn naast de twee gemeenten onder meer vertegenwoordigd de Waag Society, Dyne, het Institut Municipal d'Informatica de Barcelona, Eurecat, de Universiteit van Catalonia en diverse kennisinstituten uit Italië, Frankrijk, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. De software en kennis die in het project ontwikkeld worden komen als open source beschikbaar.

Silo's en monopolie

De consortiumdeelnemers zijn het project gestart vanuit hun onvrede met het feit dat data die van nut kunnen zijn voor de gemeenschap vaak weggestopt zijn in silo's terwijl individuen er weinig of geen controle over hebben. Bovendien worden de kanalen voor data-uitwisseling op internet in toenemende mate gemonopoliseerd door een handvol grote bedrijven. Door burgers meer controle te geven over hun eigen gegevens krijgen zij de mogelijkheid hun gegevens op een andere manier te gaan delen en in te zetten voor publiek nut op een manier die bij hen past. 

Lees meer over
1
Reacties
Atilla Vigh 19 mei 2017 12:40

Ik neem aan toch wel met in achtneming van de wet.
Als je een bijstandsuitkering aanvraagt moet je informatie geven. Doe je dat niet, dan wordt de aanvraag niet in behandeling genomen. Een aantal gegevens kunnen niet worden gewijzigd: Naam (behalve bij naamswijziging), geboortedatum, etc... Tevens zijn er bij wet gewoon een aantal diensten die altijd mogen kijken, of je het nu leuk vindt of niet (Belastingdienst (zowel die van de gemeente als de van het Rijk), als er gestemd moet worden is het wel aardig dat je een stemkaart krijgt, etc....).
Eerlijk gezegd vraag ik me af, welk "probleem" we hiermee gaan oplossen. Privacy is iets anders dan beveiliging.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.