Amsterdam breidt glasvezelnet uit tot hele stad

4 februari 2009
Amsterdam breidt het glasvezelnet uit naar de hele stad. Naar verwachting deze zomer begint de aanleg op nog eens 100.000 adressen in de hoofdstad. Hiermee moet Amsterdam een symbool zijn voor de aanleg van glasvezel in Nederland, maakten de betrokken partijen woensdag bekend.

Bijzonder is dat het om een zogeheten open glasvezelnet gaat, zodat iedereen diensten kan leveren en lijnen kan gebruiken. Volgens verantwoordelijk wethouder Maarten van Poelgeest is Amsterdam de eerste hoofdstad in Europa die het op deze manier aanlegt. "We zijn als gemeente reuzetrots."

Burgemeester Job Cohen sprak van een "historisch moment", dat hij vergeleek met onder meer de aanleg van Schiphol, de oprichting van 's werelds eerste wisselbank en iets recenter de totstandkoming van het grootste internetknooppunt ter wereld. "Dit zijn allemaal gedurfde Amsterdamse innovatieve projecten geweest op basis van samenwerking tussen de stad en de markt. Ze zijn niet meer weg te denken uit de 21e eeuw. De stap van vandaag past in die rij."

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet zich nog buigen over de overeenkomst. Op dit moment is de hoofdstad al bezig met de aansluiting van ruim 40.000 adressen op glasvezel. Vier Amsterdamse woningcorporaties, Ymere, Stadgenoot, Rochdale en De Key, spelen hierbij een belangrijke rol.

Ad Scheepbouwer, topman van KPN die het glasvezelnet samen met Reggefiber aanlegt, riep vandaag andere partijen op zich aan te sluiten. "De aanleg is één ding, maar we hebben vele anderen nodig om eruit te halen wat erin zit."

Van Poelgeest haakte hierop aan door te benadrukken dat een open glasvezelnet veel kansen biedt voor bewoners en bedrijven. Het wordt hierdoor in de toekomst gemakkelijker zorg op afstand te verlenen, zodat ouderen bijvoorbeeld langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Ook wordt thuiswerken gemakkelijker en kost glasvezel 90 procent minder energie dan andere technieken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.