AMS-IX stelt terrroristen teleur

10 december 2010

Dat meldt de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) in reactie op de WikiLeaks-publicatie van documenten waarin dergelijke locaties, bij Beverwijk en Katwijk, worden getypeerd als ‘vitale’ infrastructuur.

De kabels die vanuit de Verenigde Staten in Nederland aan land komen, vervoeren voice-, data- en internetcommunicatie. Onderbreking in deze kabels zal er volgens AMS-X hooguit toe leiden dat communicatie met de Verenigde Staten trager verloopt en dat sommige Amerikaanse websites tijdelijk niet beschikbaar zijn. Door verbindingen met andere Europese hubs zijn permanent alternatieve routes over honderden andere kabels beschikbaar.

“Als onderdeel van het internet is AMS-IX zelf redundant opgezet en verspreid aanwezig via meerdere beveiligde locaties. Noch het falen van een enkele verbinding, noch het falen van een fysiek onderdeel kan ertoe leiden dat het een ‘single point of failure’ (SPOF) wordt. De belangrijkste internetapplicaties die oorspronkelijk uit de US komen, zijn online al wijd verspreid door heel Europa, zoals zoekmachines en sites voor e-commerce”, legt algemeen directeur Job Witteman van Amsterdam Internet Exchange uit.

De geruststellende verklaring van AMS-IX laat overigens onverlet dat bepaalde andere diensten of IT-activiteiten die buiten internet om van de betreffende kabels gebruikmaken, wel hinder zouden kunnen ondervinden van eventuele sabotage.

AMS-IX – Amsterdam Internet Exchange – is een van de grootste internetknooppunten ter wereld. 390 aangesloten onafhankelijke netwerken komen er samen om onderling internetverkeer van meer dan 1000 Gigabit per seconde uit te wisselen, bestaande uit traditionele data, Voice over IP en video. AMS-IX beheert bovendien de eerste mobiele ‘peering-punten’ wereldwijd in de vorm van de Global GPRS Roaming Exchange (GRX) en de Mobile Data Exchange (MDX).

In hoeverre AMS-IX zelf mogelijk een aantrekkelijk doelwit zou kunnen zijn voor terroristen, zou nog onlangs in opdracht van Economische Zaken door M&I Partners zijn onderzocht. Uit de door EZ als ‘vertrouwelijk’ aangemerkte rapportage zou blijken dat er voor het gebruik van AMS-IX voldoende alternatieven bestaan.

 

Redundantie

▪ AMS-IX is goed beveiligd en redundant uitgevoerd. Het internetschakelbedrijf heeft zichzelf verdeeld over acht locaties in Amsterdam en maakt gebruik van een gedistribueerde elektriciteitsvoorziening.

▪ AMS-IX is niet het enige internetknooppunt dat providers kunnen gebruiken. In Nederland is er een tweede grote internetexchange in de vorm van NL-IX (vijfde in Europa) en ook de internetexchanges in Frankfurt (DE-IX) en Londen (LINX) zijn voor de meeste providers benaderbaar.

▪ Daarnaast kan een aantal providers gebruikmaken van onderlinge ‘private interconnect’ en staat hen veelal ook nog de mogelijkheid van communicatie via zogeheten carriers ten dienste.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!