Loopbaan

Carriere
Google

'Amerikanen minder tevreden over baan bij The Big Five'

Facebook en Google verliezen top 10-positie in werkgeversranglijst Glassdoor.

© CC BY 2.0 - Flickr.com Roman Boed
13 december 2019

Facebook en Google verliezen top 10-positie in werkgeversranglijst Glassdoor.

Amerikaanse werknemers vonden jarenlang dat bedrijven als Google en Facebook de meest aantrekkelijke werkgevers waren. Maar deze bedrijven zijn dit jaar niet in de top van de ranglijst van Glassdoor te vinden. Dit jaar zijn Amerikaanse werknemers volgens de website het meest tevreden over softwarebedrijf HubSpot. 

Glassdoor is een website waar werknemers recensies kunnen plaatsen over het bedrijf waar ze werken, sollicitatiegesprekken en hun CEO. Daarnaast wordt er informatie over salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden gedeeld. Die informatie wordt gecombineerd met openstaande vacatures, om werkzoekenden zo te helpen een passende baan te vinden. 

De website gebruikt die informatie ook om ieder jaar een ranglijst op te stellen van de beste plekken om te werken in verschillende landen. Het AD meldt dat Facebook en Google jarenlang in de top tien stonden van meest aantrekkelijke werkgevers. Maar in de ranglijst van de Verenigde Staten zijn de twee bedrijven nergens in de top 10 te bekennen. En dat geldt ook voor de drie andere grootste techbedrijven, namelijk Amazon, Microsoft en Apple. 

Google staat dit jaar op de elfde plaats in de VS, Facebook zakte naar plek 23. Dat terwijl de twee bedrijven vorig jaar nog op respectievelijk 8 en 7 stonden. Microsoft moet het doen met plek 21, Apple met plaats 84. Amazon komt helemaal niet op de lijst terug.

HubSpot meest aantrekkelijk

In de VS wordt HubSpot dit jaar het beste door zijn werknemers beoordeeld. Dit bedrijf maakt software voor marketing, sales en klantondersteuning. HubSpot zelf zegt in een verklaring dat het zijn toppositie met name te danken heeft aan zijn cultuur en feedback van zijn werknemers. "Het bouwen van een goede cultuur draait om het krijgen van goede feedback en iteratie", aldus medeoprichter en CTO Dharmesh Shah. Dat HubSpot nu bovenaan staat, betekent dat "onze cultuur werkt".

De top 3 in de VS wordt aangevuld door consultant Bain & Company en DocuSign. DocuSign is een bedrijf dat diensten biedt waarmee documenten digitaal ondertekend kunnen worden. In de ranglijst staan verder techbedrijven als LinkedIn (12), Salesforce (34), VMware (36), Adobe (39) en SAP (48).

Europa oordeelt anders

In Europa wordt heel anders geoordeeld over bedrijven. Google staat in het Verenigd Koninkrijk bovenaan de lijst, gevolgd door consultant Equal Experts en Salesforce. Microsoft staat in het Verenigd Koninkrijk op respectievelijk plek 7. Facebook staat hier op plek 37. Apple staat hier op nummer 32, Amazon komt niet in de lijst voor. 

In Duitsland wordt de lijst aangevoerd door autofabrikant Porsche. Infineon Technologies, een maker van halfgeleiders dat zich in 1999 afsplitste van Siemens AG, staat hier op de tweede plaats. Robert Bosch neemt de derde plek in. Van de Big Five staat Microsoft als enige in de lijst, namelijk op plek 23. 

In Frankrijk mag Salesforce zich de meest aantrekkelijke werkgever noemen, gevolgd door modehuis Hermès en Murex, dat financiële software maakt. Van de vijf grootste techbedrijven ter wereld, staan alleen Amazon (11) en Microsoft (13) op de lijst.

Wie de meest aantrekkelijke werkgever in Nederland is, is niet bekend. Voor Nederland is namelijk geen ranglijst gemaakt. 

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.