Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse Library of Congress bewaart niet meer alle tweets

Het Amerikaanse Library of Congress zal vanaf dit jaar niet langer meer alle tweets bewaren, maar slechts een selectie ervan. In het archief werden tot op heden alle berichten van de introductie van Twitter in 2006 opgeslagen.
Twitter
© Shutterstock
Shutterstock

De grootste bibliotheek ter wereld begon in 2010 met terugwerkende kracht tweets te archiveren. Daartoe sloten Twitter en het Library of Congress toen een overeenkomst. “Dat deden we met dezelfde reden als dat we andere materialen toevoegen aan onze collectie: voor het verwerven en behouden van kennis en creativiteit voor het Amerikaanse Congres en de Amerikaanse burgers. Het was een stoer initiatief en werd geprezen door veel onderzoeksgemeenschappen”, schrijft communicatiedirecteur Gayle Osterberg in een blogpost.

Nationaal belang

Het verzamelen van tweets is nog steeds relevant, alleen zullen niet alle berichten meer worden bewaard. De bibliotheek gaat dezelfde selectiecriteria loslaten per twitterbericht als dat het doet bij andere websites. “Dat betekent dat in het algemeen tweets worden verzameld en gearchiveerd op basis van een thema of evenement, zoals verkiezingen of andere gebeurtenissen van nationaal belang.”

De bibliotheek staat nog steeds achter het besluit van toen. De collectie van 12 jaar Twitterberichten is een snapshot van het begin van een van de belangrijkste social mediaplatformen die de manier van communicatie heeft getransformeerd, schrijft Osterberg.

Maar het is wel noodzakelijk om de bestaande overeenkomst met het socialmediaplatform te herzien, onder andere omdat het gebruik van Twitter erg veranderd is de afgelopen jaar. “Het volume van tweets en gerelateerde transacties is geëvolueerd en dramatisch toegenomen sinds de ondertekening van de initiële overeenkomst in 2010. De bibliotheek ontvangt alleen tekst. Het ontvangt geen afbeeldingen, video’s of gelinkte inhoud. Tweets zijn nu vaak visueler dan tekstueel en daardoor is de waarde van alleen het verzamelen van tekst beperkt. En Twitter heeft de grootte van de tweets uitgebreid.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in