Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaans securitybedrijf verhulde Chinese fabricage

Het Amerikaanse leger is er dankzij een klokkenluider bij securityleverancier Fortinet achter gekomen dat het meer dan 7 jaar lang apparatuur heeft aangeschaft die helemaal niet gemaakt of ontworpen was in de Verenigde Staten, maar in China. Een manager bij het ICT-securitybedrijf heeft ondergeschikten opgedragen om labels op de producten van het bedrijf te veranderen, zodat het leek dat die 'designed' of 'assembled' waren in het eigen land.
Chinese fabriek
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Fortinet betaalt de Amerikaanse overheid nu 545.000 dollar, waarvan een deel in apparatuur wordt voldaan.

Het in Californië gevestigde Fortinet is overeengekomen dat het 400.000 dollar in contanten betaalt en dat het 145.000 dollar aan apparatuur verstrekt aan het Amerikaanse leger. Hiermee schikt de leverancier van onder meer firewalls de affaire van een frauderende manager die van januari 2009 tot in de herfst van 2016 zijn 'omstickering' heeft gepleegd. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft deze schikking nu bekend gemaakt.

Supply chain

Deze fraude door een werknemer verantwoordelijk voor supply chain management is aan het licht gekomen door een klokkenluider. De frauderende leidinggevende heeft bepaalde werknemers maar ook wederverkopers geïnstrueerd om productlabels te wijzigen. Hierdoor hadden bepaalde Fortinet-apparaten geen land van herkomst vermeld, of waren ze schijnbaar 'ontworpen in de Verenigde Staten en Canada' dan wel 'geassembleerd in de Verenigde Staten'.

De betreffende producten leken daarmee dan te voldoen aan de Trade Agreements Act (TAA), waardoor ze geleverd mochten worden aan de overheid. Die Amerikaanse wet verbiedt bepaalde overheidstoeleveranciers om producten aan te schaffen die niet geheel afkomstig zijn van de VS of bepaalde goedgekeurde landen. Een uitzondering bestaat voor 'substantiële transformatie' in de thuismarkt of goedgekeurde landen, vermeldt Justitie in de schikkingsverklaring. Dit omvat dan de assemblage, waar sommige Fortinet-labels voor zijn gewijzigd.

Overheidsmarkt

De leveringen zijn mede door derde partijen gedaan, die de frauduleus gelabelde security-apparatuur afnamen van Fortinet. Via distributeurs en resellers is de apparatuur terecht gekomen bij Amerikaanse overheidsinstanties, meldt CRN. De fraudeur bij Fortinet is na ontdekking van het bedrog voor de overheidsmarkt gelijk op non-actief gesteld en na intern onderzoek ontslagen. In het kader van de schikking betaalt Fortinet nu vier ton in contanten en levert het aanvullende apparatuur ter waarde van 145.000 dollar aan het Amerikaanse Korps Mariniers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in