Innovatie & Strategie

Security
Chinese fabriek

Amerikaans securitybedrijf verhulde Chinese fabricage

Securityleverancier betaalt half miljoen dollar voor bedrog met 'made in the USA' labels.

© CC BY 2.0 - Flickr.com,  iphonedigital
16 april 2019

Securityleverancier betaalt half miljoen dollar voor bedrog met 'made in the USA' labels.

Het Amerikaanse leger is er dankzij een klokkenluider bij securityleverancier Fortinet achter gekomen dat het meer dan 7 jaar lang apparatuur heeft aangeschaft die helemaal niet gemaakt of ontworpen was in de Verenigde Staten, maar in China. Een manager bij het ICT-securitybedrijf heeft ondergeschikten opgedragen om labels op de producten van het bedrijf te veranderen, zodat het leek dat die 'designed' of 'assembled' waren in het eigen land. Fortinet betaalt de Amerikaanse overheid nu 545.000 dollar, waarvan een deel in apparatuur wordt voldaan.

Het in Californië gevestigde Fortinet is overeengekomen dat het 400.000 dollar in contanten betaalt en dat het 145.000 dollar aan apparatuur verstrekt aan het Amerikaanse leger. Hiermee schikt de leverancier van onder meer firewalls de affaire van een frauderende manager die van januari 2009 tot in de herfst van 2016 zijn 'omstickering' heeft gepleegd. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft deze schikking nu bekend gemaakt.

Supply chain

Deze fraude door een werknemer verantwoordelijk voor supply chain management is aan het licht gekomen door een klokkenluider. De frauderende leidinggevende heeft bepaalde werknemers maar ook wederverkopers geïnstrueerd om productlabels te wijzigen. Hierdoor hadden bepaalde Fortinet-apparaten geen land van herkomst vermeld, of waren ze schijnbaar 'ontworpen in de Verenigde Staten en Canada' dan wel 'geassembleerd in de Verenigde Staten'.

De betreffende producten leken daarmee dan te voldoen aan de Trade Agreements Act (TAA), waardoor ze geleverd mochten worden aan de overheid. Die Amerikaanse wet verbiedt bepaalde overheidstoeleveranciers om producten aan te schaffen die niet geheel afkomstig zijn van de VS of bepaalde goedgekeurde landen. Een uitzondering bestaat voor 'substantiële transformatie' in de thuismarkt of goedgekeurde landen, vermeldt Justitie in de schikkingsverklaring. Dit omvat dan de assemblage, waar sommige Fortinet-labels voor zijn gewijzigd.

Overheidsmarkt

De leveringen zijn mede door derde partijen gedaan, die de frauduleus gelabelde security-apparatuur afnamen van Fortinet. Via distributeurs en resellers is de apparatuur terecht gekomen bij Amerikaanse overheidsinstanties, meldt CRN. De fraudeur bij Fortinet is na ontdekking van het bedrog voor de overheidsmarkt gelijk op non-actief gesteld en na intern onderzoek ontslagen. In het kader van de schikking betaalt Fortinet nu vier ton in contanten en levert het aanvullende apparatuur ter waarde van 145.000 dollar aan het Amerikaanse Korps Mariniers.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Gijs 17 april 2019 08:41

En het Korps Mariniers zit dus de komende jaren opgescheept met apparatuur die toch uit China komt, terwijl Trump alleen maar ruzie maakt met China en alleen maar embargo's wil opleggen omdat China zou spioneren via geleverde electronica. Toch wel fijn dat China nu alle bewegingen van de mariniers in de gaten kan houden via de gratis hardware.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.