Innovatie & Strategie

Personal Tech
AMD Ryzen

AMD wil Chromebooks hogerop brengen

2 nieuwe processorreeksen voor krachtige ChromeOS-laptops.

© AMD
22 september 2020

2 nieuwe processorreeksen voor krachtige ChromeOS-laptops.

AMD komt met twee nieuwe series processors voor Chromebooks, waarbij het zijn krachtige Zen-architectuur inzet. De chipproducent combineert deze Athlon- en Ryzen-processors met zijn Radeon grafische chiptechnologie. AMD mikt hiermee op gebruikers die meer vermogen willen, op ChromeOS.

De huidige A-Series processors waarmee AMD al fabrikanten van Chromebooks bedient, worden niet verdrongen. De Intel-concurrent stelt dat het dankzij de A4 en A6 flink marktaandeel heeft gewonnen op de Chromebook-markt. De nieuwe Athlon 3000 C-Series en Ryzen 3000 C-Series komen daar ‘bovenop’ wat prestatieniveau betreft. Qua toepassingen die meer vermogen kunnen gebruiken, noemt AMD de in ChromeOS ingebouwde support voor Linux en voor de Android-runtime.

Sprong vooruit

In scheef lijkende grafieken showt AMD de vooruitgang ten opzichte van zijn eigen A-Series chips. Zo staat de prestatiewinst van de Ryzen 3 3250C op 110 procent ten opzichte van de A6-9220C, maar is de grafiek ruim twee keer hoger. Het gaat hierbij dan ook om een verdubbeling, antwoordt AMD op kritische vragen van AG Connect. Dus 2,1 keer sneller voor dat geval van de ‘instap-Ryzen’ voor Chromebooks.

Het onderscheid met de nieuwe Athlon-reeks voor laptops met Google’s ChromeOS zit voornamelijk in de kloksnelheid. AMD geeft aan dat computerfabrikanten ook een onderscheid kunnen maken door voor het Ryzen-merk wat luxere materialen en bijvoorbeeld een beter beeldscherm te gebruiken.

Zuinig

De fabrikant benadrukt de energiezuinigheid van zijn Zen-architectuur en van de verfijnde variant Zen+. De nu aangekondigde Athlon- en Ryzen-chips voor Chromebooks worden geproduceerd op 14 en 12 nanometer. Het gaat om transistortechnologie die al AMD al geruime tijd gebruikt. Er is dus geen sprake van een nieuw productieproces. AMD belicht het bescheiden energieverbruik en spreekt van een 6 tot 15 Watt portfolio.

De onderkant van dat bereik wordt ingevuld door de ‘oudere’ A4- en A6-processors. Daar is nog behoefte aan in de markt, antwoordt AMD op vragen van AG Connect. Voor gebruikers die meer vermogen nodig hebben, komen de Athlon- en Ryzen-chips beschikbaar. Deze zitten qua verbruik allen op 15 Watt. AMD bevestigt dat dit TDP-cijfer geldt ongeacht de verschillende aantallen cores, op verschillende klokfrequenties én met de verschillende aantallen Radeon-cores.

Nieuwe Chromebooks in 2020

AMD heeft fabrikanten HP, Asus en Lenovo weten te verleiden tot Chromebooks voor zijn nieuwe Athlon- en Ryzen-chips voor dat type laptop. Het gaat hierbij om zes nieuwe modellen, zogeheten ‘design wins’. Deze komen naast 8 bestaande ‘design wins’ voor de A-Series. Dit jaar komen er meer dan 14 Chromebook-modellen met ‘AMD inside’ op de markt, belooft de processorproducent.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.