Overslaan en naar de inhoud gaan

AMD slecht barrières in multicore-programmeren

De HSA Foundation, een door Advanced Micro Devices (AMD) geleid industrieel consortium, geeft volgende week een nieuwe uniforme geheugenarchitectuur vrij. De nieuwe architectuur, die Heterogenous Uniform Memory Access (HUMA) heet, maakt de geheugens in een systeem toegankelijk voor processors van verschillende makelij.
AMD-logo
© AMD
AMD

De HSA (Heterogeneous System Architecture) Foundation zal naar verwachting aanstaande dinsdag HUMA vrijgeven. Doel van de nieuwe uniforme architectuur is de ontwikkeluitdagingen in multicore-omgevingen te elimineren en applicaties beter overdraagbaar te maken tussen apparaten, architecturen en besturingssystemen. Door de barrières die de verschillende soorten geheugen van elkaar scheiden af te breken, krijgen ontwikkelaars toegang tot een grotere hoeveelheid gedeeld geheugen, waarin code uitgevoerd kan worden.

HSA wil een basale interface creëren rond gestandaardiseerde tools voor parallel programmeren, zodat code een keer geschreven en gecompileerd kan worden voor meerdere apparaten. Omdat HUMA onderdeel is van HSA’s open-hardware standaard, kan de executie van programma’s makkelijk verdeeld worden over processors in servers, pc’s en mobiele apparatuur.

Gebruik maken van hetzelfde geheugen

“Elke rekeneenheid krijgt dezelfde prioriteit en allemaal kunnen ze gebruik maken van hetzelfde geheugen,” zei Jim McGregor, een analist van Tirias Research. HUMA zorgt ervoor dat elke hardware-eenheid toegang krijgt tot dezelfde data, zodat die informatie niet gekopieerd hoeft te worden naar de verschillende geheugens van uiteenlopende processors. Door verschillen in de adressering van geheugens moeten GPU’s en CPU’s nu nog gebruikmaken van verschillende soorten cache en geheugen. Daar maakt HUMA een einde aan.

Mcgregor: “Daarnaast maakt HUMA de hardware- en software-architectuur uniform. Als je ontwikkelt in C++ kun je zeggen: ‘ik wil dat de GPU de code uitvoerd.” De nieuwe architectuur vermindert ook de noodzaak om data over te zetten naar verschillende soorten geheugen. Dat vermindert knelpunten, en komt de prestaties ten goede.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in