AMD mikt met Yukon op ultraslanke laptops

9 januari 2009
Volgens AMD krijgen consumenten dankzij Yukon meer keus. Tot dusver was het aanbod beperkt tot krachtige, maar dure subnotebooks (1500 dollar of meer) of goedkope netbooks van circa 500 dollar met beperkte prestaties. Yukon doorbreekt deze tweedeling door tussen 500 en 1500 dollar een ‘compromisloze’ balans te bieden tussen performance, grafische mogelijkheden en prijs.
Dankzij Yukon kan AMD in het notebooksegment van de pc-markt beter concurreren met Intel, dat al jaren de Centrino-chipset levert. Centrino is niet speciaal bedoeld voor ultraslanke notebooks.

De Neo-processor lijkt geen directe concurrentie op te leveren voor de Atom van Intel, die op netbooks en nettops is gericht en zuinigheid paart aan matige prestaties. Er is volgens AMD behoefte aan kleine notebooks die overweg kunnen met multimediatoepassingen zoals hd-films, fotobewerking en 3D-games.
De grafische processor die standaard in Yukon is ingebouwd, is een ATI Ra­deon X1250. Wie hogere prestaties wil, kan kiezen voor een ‘discrete’ grafische chip, de ATI Mobility Radeon HD3450.
Ook de tweede generatie van AMD’s Phenom-processor voor desktop-pc’s beleefde in Las Vegas zijn debuut. Met de Phenom II stapt AMD over van de fabricage in 65 nanometer naar 45 nm. De Phenom II heeft vier kernen en maakt deel uit van het Dragon-platform, waartoe ook de 790GX-chipset en de ATI Radeon HD 4800 grafische processor behoren.

Diverse wijzigingen in het ontwerp van de Phenom II zorgen voor prestatieverbetering en een lager energieverbruik vergeleken met de eerste generatie. Het betreft een hogere kloksnelheid (3 GHz), een verdubbeling van de totale cache tot 8 MB en de overstap op DDR3-133 geheugenchips.
De Phenom II gebruikt volgens AMD 30 tot 50 procent minder energie dan zijn voorganger, afhankelijk van de processorbelasting. Naast het overklokbare model X4 940 van 3 GHz levert AMD ook een iets tragere (2,8 GHz) versie, de X4 920. Ze kosten 275 respectievelijk 235 dollar.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!