AMD klopt NVIDIA met ­grafisch processorduo

22 augustus 2008
De ATI Radeon HD 4870 X2, zoals de nieuwe kaart voluit heet, telt 950 miljoen transistors per chip en levert een maximale performance van 2,4 teraflops. Hij gaat de concurrentie aan met de snelste kaart van NVIDIA, die is gebouwd rond een enkele GTX 280-processor met 1,4 miljard transistors. Tot dusver was NVDIA daarmee aan de bovenkant van de markt de snelste.

De 4870 X2 is ATI’s tweede product met een processorduo, dat zich aan de gebruiker en het besturingssysteem voordoet alsof er maar één grafische chip in de pc zit. Eerder introduceerde het bedrijf volgens hetzelfde recept al de 3870 X2, maar die kon nog niet tippen aan de snelste kaart van NVDIA.

Ook de HD 4870 X2 is uitgerust met twee identieke, onderling verbonden graphical processing units (gpu’s) van het type RV770. Hij vormt een alternatief voor het gebruik van twee aparte kaarten met één gpu in een zogenaamde Crossfire-opstelling. Zo’n duo levert doorgaans maar een prestatieverbetering van 50 procent vergeleken met een enkele processor. AMD zegt er echter met de 4870 X2 in te zijn geslaagd voor het spelen van games in hoge resolutie de performance met een factor 1,8 te verbeteren.

De Amerikaanse analist Jon Peddie, die de 4870 X2 heeft kunnen testen, bevestigt “dat het inderdaad de hoogst presterende grafische kaart op de markt zal zijn”. AMD zelf claimt een score van 17743 op de 3DMark06 benchmark, de hoogste score aller tijden. Veel zal overigens afhangen van de drivers (stuurprogramma’s). De prestatiewinst zal daardoor van applicatie tot applicatie sterk uiteen kunnen lopen. NVDIA heeft al venijnig gereageerd op de komst van de ATI-kaart met de stelling dat het geen kunst is om sneller te zijn met twee parallelle processors. Als NVDIA hetzelfde deed, zou het weer boven aan de performancelijst prijken, aldus het bedrijf.

AMD vraagt 549 dollar voor de HD 4870 X2, die direct leverbaar is. Met de ATI-kaart in aantocht verlaagde NVDIA de prijs van zijn GTX 280-kaart vorige maand al naar 499 dollar. Vanaf september zal ook een vereenvoudigde versie, de HD 4850 X2, in de winkel liggen. Deze werkt op een lagere bandbreedte en levert een performance van 2 teraflops. Deze versie kost 399 dollar. Op de twee nieuwe ATI-kaarten zit 2 gigabyte GDDR-geheugen, 1 GB voor elke processor.

De nieuwe kaarten passen niet bepaald in een ‘groene’ strategie, want het zijn enorme energievreters: de 4870 X2 verbruikt 270 watt en de 4850 X2 heeft op piekperformance 230 watt nodig. “Welkom in het kilowatttijdperk”, schreven de testers van de Amerikaanse technologiesite Anandtech dan ook, daarmee doelend op het vermogen van de voeding die voor een pc met dergelijke videokaarten nodig is. Anandtech constateert verder dat wie wil profiteren van de hoge prestaties van de ATI-kaarten moet investeren in een fors beeldscherm (30 inch) dat hoge resoluties van 2500 bij 1600 pixels kan weergeven. “Anders is het zuurverdiende geld dat aan de grafische kaart is uitgegeven pure verspilling.”
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!