AMD evenaart Intel met 6-core Opteron

5 juni 2009
De chip, ontwikkeld onder de codenaam Istanbul, is bedoeld voor servers met twee, vier of zes processoraansluitingen (sockets) en is de snelste serverprocessor van AMD tot dusver.

Volgens AMD zelf is de nieuwe Opteron met zes kernen vijf maanden eerder beschikbaar dan oorspronkelijk was gepland. Volgens Leslie Sobon, vicepresident Marketing, heeft AMD nu al vijf belangrijke producten voor schema uitgebracht. AMD kan met dit wapenfeit zijn reputatie, die was aangetast door problemen met zijn eerste vierkernige chip Barcelona, weer wat oppoetsen.

Klanten als Cray, Dell, HP, IBM en Sun brengen naar verwachting nog deze maand servers met 6-core Opterons op de markt. In de tweede helft van dit jaar volgen HE-versies die minder energie gebruiken, EE-varianten die nog zuiniger zijn en SE-versies die geoptimaliseerd zijn voor bepaalde klokfrequenties.

AMD gaat er prat op dat de Opteron met zes verwerkingskernen tot 34 procent meer performance per watt levert dan de voorgaande generatie met vier kernen. De processor past in bestaande sockets en kan gebruikmaken van relatief goedkoop DDR2-geheugen. AMD meent dat het beter presterende DDR3-geheugen nu nog te duur is en te veel energie gebruikt en pas vanaf begin 2010 aantrekkelijk wordt.

De bandbreedte van het geheugen is met 60 procent verbeterd dankzij de Hyper Transport-technologie HT Assist. Volgens AMD zijn applicaties op het gebied van virtualisatie, databases en high-performance computing daarbij gebaat.

Met de Istanbul-processor maakt AMD een inhaalslag op Intel, dat eind vorig jaar al de Xeon 7400-processor met zes verwerkingskernen uitbracht. Die Intel-chip met de codenaam Dunnington is echter nog gebaseerd op de voorgaande microarchitectuur en niet op Nehalem, het recentste platform van Intel. In de Nehalem-architectuur is de geheugenbesturing uit prestatieoogpunt geïntegreerd in de processor, net als AMD al jaren doet met zijn Opterons.

Eind maart introduceerde Intel wel een 4-coreprocessor, de Xeon 5500, op basis van de Nehalem EX-architectuur. De Xeon 5500 is op dit moment alleen leverbaar voor servers met twee chipvoetjes. Intel wil begin 2010 een Xeon-processor met acht cores introduceren voor servers met twee, vier of acht sockets.

Een belangrijk verschil tussen de Opterons en Xeons is dat Intel ‘multithreading’ ondersteunt. Dit betekent dat een Xeon 5500 met acht cores maximaal zestien instructiereeksen (threads) tegelijk kan verwerken. Volgens AMD zijn de prestatievoordelen van multithreading niet denderend.

De prijzen van AMD’s Istanbul-chip lopen, afhankelijk van de uitvoering, uiteen van 455 tot 2649 dollar. Intel vraagt voor zijn Xeon 7400-varianten met zes cores 1100 tot 2700 dollar.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!