Management

Juridische zaken
ambtenaren

Ambtenaren: problemen met werkafspraken over online veilig gedrag

Tevredenheid over eigen kennis van security

23 oktober 2020

Tevredenheid over eigen kennis van security

Bijna de helft van de ambenaren ervaart belemmeringen bij het borgen van werkafspraken over veilig online gedrag. Dat wordt duidelijk uit het rapport Veilig Online 2020 van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Er werden in totaal 156 ambtenaren ondervraagd over online veiligheid.

Uit het rapport wordt duidelijk dat ambtenaren dezelfde belemmeringen ervaren om zich online meer te beschermen als medewerkers in het grootbedrijf, maar er in vergelijking iets meer mee bezig zijn. Zo maken ambtenaren zich over het algemeen meer zorgen over hun online veiligheid.

Opvallend is bijvoorbeeld dat ambtenaren het minder 'een gedoe' vinden om overal een ander wachtwoord voor te hebben. Ook zijn ze vaker bereid om te betalen voor een wachtwoordmanager en veranderen ze wachtwoorden vaker. Op het gebruik van openbare wifinetwerken zijn ze minder happig dan medewerkers van grote bedrijven.

Belemmeringen rondom werkafspraken

Bijna de helft van de ondervraagde ambtenaren geeft aan belemmeringen te ervaren met werkafspraken over veilig online gedrag. "De belemmeringen zijn zeer uiteenlopend, zoals gebrek aan het geven van prioriteit aan het borgen van de afspraken (14 procent), geen aansprekende communicatie over het borgen (13 procent), geen duidelijkheid over de verantwoordelijke (12 procent), niet voldoende en geen duidelijke communicatie (11 procent) en te weinig tijd om de afspraken te borgen (10 procent)."

Medewerkers die zich niet aan afspraken houden over online veilig gedrag, mogen van driekwart van de ondervraagde ambtenaren de toegang tot programma's worden ontzegd. 

Tevredenheid over eigen kennis

De tevredenheid over de eigen kennis van online veiligheid is bij ambtenaren groot. Zo'n driekwart van de ambtenaren schat zijn eigen kennis over digitale veiligheid als redelijk tot zeer goed. Ze geven zichzelf gemiddeld een 7,1 als het gaat om veilig omgaan met online gevaren. 28 procent van de respondenten omschrijven zichzelf als 'alert'. 

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.