Innovatie & Strategie

Juridische zaken
FTC

'Amazon krijgt antitrustaandacht VS'

Naast Google krijgt nu ook Amazon antitrustaandacht, maar niet van Justitie.

3 juni 2019

Naast Google krijgt nu ook Amazon antitrustaandacht, maar niet van Justitie.

Techreus Amazon moet rekening houden met verscherpt toezicht door marktwaakhond Federal Trade Commission (FTC). De toezichthouder sloot een deal met het Amerikaanse ministerie van Justitie om het toezicht op Amazon volledig voor zijn rekening te nemen, schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post. Doorgaans is zo'n deal volgens de krant een voorbode van een onderzoek naar de dominante marktpositie van bedrijven.

Amazon heeft in de VS met zijn webwinkel een groot deel van de online-retailmarkt in handen. Daarnaast kocht het supermarktketen Whole Foods, heeft het zijn eigen digitale assistent met bijbehorende slimme speakers, muziek- en videostreamingdienst en draaien veel websites op cloudservers van Amazon.

Zakenverdeling

De FTC en het ministerie van Justitie zouden onderling het toezicht op techreuzen Amazon en Google hebben verdeeld, waarbij het departement Google onder het vergrootglas gaat leggen. De kritiek op beide ondernemingen en andere techbedrijven als Facebook en Apple neemt in de Verenigde Staten toe. De techgiganten zouden te veel macht hebben en te weinig gereguleerd worden.

Diverse democratische politici die zich kandidaat willen stellen als volgende presidentskandidaat hebben openlijk al gepleit voor scherper toezicht op tech-dominante bedrijven. Daaronder bevinden zich naast Amazon en Google ook Facebook. Sommige politici gaan zelfs zo ver in hun kritiek dat ze voor opbreken pleiten. Dat van overheidswege opdelen van een bedrijf is eind vorige eeuw opgedoemd voor Microsoft, maar uiteindelijk afgewend. Jaren eerder is de toen-marktdominante telecomaanbieder AT&T wel opgebroken, in regionale telco's. Die historische operatie is jaren laten goeddeels teruggedraaid middels overnames en marktconsolidatie.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.