'Alternatief voor lithium-ionbatterij nog ver weg'

14 september 2006

Een nieuw type laptopbatterij dat de huidige lithium-iontechnologie kan vervangen, kan nog wel tien jaar op zich laten wachten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een rondgang langs een aantal grote fabrikanten.

Een veelbelovend alternatief is de brandstofcel. Bedrijven als Sony, Matsushita (Panasonic), Toshiba en Hitachi werken er allemaal aan. Panasonic zegt te werken aan een brandstofcel voor laptops die over drie tot vijf jaar op de markt zou kunnen komen. Ooit zullen brandstofcellen tien keer zoveel energie kunnen bevatten als lthium-ionaccu's terwijl ze in een oogwenk weer zijn opgeladen. Volgens een door Reuters geciteerde analist van NPD Group is er echter nog lang geen ideale combinatie van gewicht, formaat, gebruiksduur en veiligheid gevonden. Een analist van Gartner meent dat brandstofcellen over vijf tot tien jaar conventionele batterijen volledig kunnen vervangen.

Er zijn wel alternatieven binnen de bestaande lithium-iontechnologie. Zo gebruikt Valence Technology chemicaliën die minder snel ontbranden dan standaardaccu's. Altair Nanotechnologies maakt batterijen die vaker opgeladen kunnen worden dan gebruikelijk doordat het 'vermoeidheidseffect' pas later optreedt.

Oplaadbare lithium-ionbatterijen zijn de laatste tijd in een kwaad daglicht komen te staan door een incidenten waarbij laptops vlam hebben gehad als gevolg van defecte batterijen. Diverse computerfabrikanten, waaronder Dell, HP en Apple, zagen zich genoodzaakt miljoenen notebook-pc's en/of de bijbehorende lthium-ionaccu's terug te roepen naar de fabriek. In de meeste gevallen waren de batterijen geproduceerd door Sony.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!