Loopbaan

Carriere
vrouw in de IT

‘Als vrouw in de IT moet je je extra profileren’

Sogeti laat IT-studentes kennis maken met het vak tijdens event.

© Sogeti
19 oktober 2018

Sogeti laat IT-studentes kennis maken met het vak tijdens event.

Op 29 oktober organiseert Sogeti een evenement voor bijna afgestudeerde vrouwen die geïnteresseerd zijn wat de ICT hen te bieden heeft. Er is plek voor 100 vrouwen. “Werven staat niet voorop, maar het is natuurlijk mooi meegenomen als ze bij ons aan de slag willen”, vertelt talentmanager Mandy Sol, die ook diversiteitsambassadeur is bij de ICT-dienstverlener.

Het is de tweede keer dat het evenement wordt georganiseerd. “De vorige keer kwamen er zo’n 30 vrouwen op af, waarvan er 4 bij ons in dienst zijn getreden. Maar de scope is breder dan alleen Sogeti. De ICT is nog te veel een mannenwereld. En dat is zonde. Hoe diverser een team of organisatie, hoe innovatiever er gewerkt wordt en hoe beter de prestaties worden. Bovendien heeft het vak zoveel te bieden! Ik zie het dan ook als mijn roeping om zo veel mogelijk vrouwen te interesseren voor een carrière in de ICT”, licht Sol toe.

Tijdens het evenement kunnen studentes zelf ervaren wat zij kunnen betekenen in het digitale werkveld, welke vraagstukken ze kunnen oplossen, welke producten ze kunnen maken, wie hun collega’s zijn en wat voor carrièremogelijkheden ze hebben. “Bovendien gaan ze naar huis met een aantal handige tips die hen helpen bij het vinden van hun perfecte baan”, vertelt Sol. Er komen diverse sprekers, naast Sol spreken er een aantal IT’ers die werken voor Sogeti en Marco van den Brink (Head of Operations) – de enige mannelijke spreker – vertelt waarom inclusiviteit zo belangrijk is voor organisaties.

Verstand benadrukken

Daarnaast zijn er speeddates met vrouwelijke ICT’ers en worden vrouwelijke rolmodellen aan de tand gevoeld in College Tour. Noha Shafik (IT Chapter Lead ING) vertelt over de obstakels waar zij als vrouwelijke ICT’er tegenaan loopt en de uitdagingen die zij heeft overwonnen. Sol: “Het is een feit dat je als vrouw extra moet profileren in de ICT - een echte mannenwereld. Ik sprak laatst een collega tijdens een sessie over diversiteit. Zij is als man geboren en weet hoe het is om als man in de IT te werken en nu dus als vrouw. Ze gaf terug dat het inderdaad anders is. Als vrouw heb je te benadrukken dat je er verstand van hebt en als man wordt daar als vanzelfsprekend vanuit gegaan.”

Volgens Esther Mollema – een van de sprekers op het event en de oprichter van Direction en het High Performance Organization Center en expert op het gebied van diversiteit en vrouwelijk leiderschap – heeft dit te maken met het onbewuste idee dat een goede IT’er een man is. “Niemand zal dat hardop zeggen, maar het is onderzocht: 94,6% van de ondervraagden vindt dat mannen en vrouwen even competent zijn. Maar test je de onbewuste processen, dan blijkt dat 83% van diezelfde mensen een voorkeur heeft voor een man als leidinggevende en in de IT is dat percentage nog hoger.”

Het evenement is op maandag 29 oktober in het hoofdkantoor van Sogeti in Vianen en duurt van 17.00 tot 21.00 uur. Inschrijven kan hier.

Vrouwen bij Sogeti

Sogeti heeft van diversiteit een van de speerpunten gemaakt. Talentmanager Mandy Sol is voor 1,5 dag in de week actief als diversiteitsambassadeur. Daarnaast is er Diversity Boost-team gevormd. Er worden awareness sessies georganiseerd voor het management, workshops gegeven voor recruiters om diverser te werven en selecteren, er loopt een talentenprogramma waarbij de verhouding man-vrouw 50-50 is en wordt er een toolbox geïmplementeerd om vrouwen te behouden voor het IT-vak. En dat begint zijn vruchten af te werpen. In 2016 was nog 14% van het IT-personeel vrouw en werd de ambitie uitgesproken dat dat in 2020 moest zijn gegroeid tot minimaal 20%. “We zijn goed op weg, want momenteel zitten we op 17,8%. Dat betekent dat we sinds het eerste kwartaal van 2016 een groei van 21% hebben weten te realiseren”, licht Sol toe.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.