Alles uit de kast om migratiepijn te verzachten

9 oktober 2009

Waar het bedrijf met Windows Vista steken liet vallen, denkt Microsoft nu met Windows 7 een schot in de roos te hebben. Windows Server 2008 werd van meet af aan goed ontvangen, maar Release 2 biedt toch ook een aantal verbeteringen.

Microsoft trekt alles uit de kast om de migratie vanaf eerdere versies bij klanten zo pijnloos mogelijk te laten verlopen, vertelt Stella Chernyak, ‘director of product management’ van de Windows Business Group. “Met Windows 7 heeft onze focus primair gelegen op performance, kwaliteit en stabiliteit. Dat is te zien aan het product. En dat zeggen wij niet alleen, maar iedereen die het product heeft getest.”

Een van de dingen die Microsoft met Windows 7 anders heeft gedaan dan indertijd met Vista, is de communicatie met partners. Chernyak: “Het hele ecosysteem staat er nu veel beter voor, de partners staan klaar met applicaties en drivers (stuurprogramma’s). Dat is een heel groot positief verschil. We hebben ons lesje geleerd.”

Elke migratie naar een nieuw besturingssysteem is een complex en tijdrovend proces, erkent Chernyak. “We beseffen dat en proberen dat niet te verdoezelen.” Haar belangrijkste advies aan bedrijven is om zo snel mogelijk met het testen van hun applicaties te beginnen. Sinds april heeft Microsoft hiertoe al een nieuwe versie 5.5 van zijn Application Compatibility Toolkit beschikbaar. Voor intern ontwikkelde bedrijfsapplicaties heeft Microsoft de zogeheten Application Compatibility Factory opgezet. In dit programma zijn partners samengebracht die actief zijn in het enterprise-segment en die met hulp van Microsoft de afgelopen drie jaar specifieke expertise hebben opgebouwd over mogelijke problemen met ‘line of business’-toepassingen.

Problemen met ‘legacy’-applicaties denkt Microsoft ook te kunnen omzeilen dankzij virtualisatie. In Windows 7 is daartoe een ‘XP-modus’ ingebouwd, waarbinnen nukkige toepassingen alsnog in Windows 7 kunnen worden geïntegreerd. Met deze XP Mode is centraal beheer van applicaties echter niet mogelijk. Met de nog te verschijnen enterprise-versie, MED-V, kan dat wel.

De overgrote meerderheid van de voor Vista geschikte applicaties werkt zonder meer ook met Windows 7, stelt Chernyak. Dat mag zo zijn, maar Windows XP is nog steeds dominant.

hernyak: “Dat klopt, maar het duurde ook drie jaar om het ecosysteem voor Vista op te bouwen.” Verder hebben bedrijven als Symantec, McAfee en CRM-leveranciers al aangekondigd dat hun applicaties Windows 7 ondersteunen. Rond de introductiedatum opent Microsoft ook een onlinedatabank waar de compatibiliteit van hardware- en softwareproducten met Windows 7 valt na te gaan.

Volgens Chernyak zoekt Microsoft, nadat klanten en partners melding hebben gemaakt van applicaties die niet werken met Windows 7, ook zelf contact met de betreffende softwareleveranciers. “We moeten proactief zijn en samenwerken met het ecosysteem. Vaak merken we dat een gebrek aan technologische voorzieningen en aan kennis en betrokkenheid bij de bedrijfsprocessen van klanten ze weerhoudt van ondersteuning.”

Chernyak concludeert dat er geen ‘silver bullet’, geen wondermiddel is dat alle problemen met softwarecompatibiliteit kan verhelpen. “We begrijpen heel goed dat dit een prioriteit is voor klanten. We steken hier samen met partners heel veel inspanning, tools, adviezen en probleemoplossingen in. Maar het zal tijd kosten.”

Twee gereedschappen kunnen de migratiepijn verzachten. Een ervan is de herziene Microsoft Deployment Toolkit, die is geoptimaliseerd voor zowel Windows 7 als Windows Server 2008 R2. De toolkit bevat specifieke voorzieningen voor de overstap vanaf Windows XP.

Verder komt er een nieuwe versie van Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP) die is toegesneden op Windows 7. IT-afdelingen kunnen met MDOP pc’s op een kosteneffectieve manier beheren, waarbij ‘best practices’ worden gevolgd. Bij de introductie van MDOP R2 eind oktober ontbreekt echter één belangrijk onderdeel: Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V). Dat komt in de eerste helft van 2010 beschikbaar en moet het gebruik van centraal beheerde, gevirtualiseerde applicaties op desktop-pc’s met Windows 7 mogelijk maken. MED-V is nauw geïntegreerd met Direct Access, waardoor mobiele werkers behalve data ook applicaties naar hun pc kunnen laten ‘streamen’. In bijkantoren zorgt de combinatie met Branche Cache in Windows Server 2008 R2 ervoor dat ook gevirtualiseerde applicaties worden gebufferd en zo sneller vanuit de lokale cache toegankelijk zijn.

Windows Server 2008 R2 bevat ook een nieuwe versie van Microsofts virtualisatielaag Hyper-V, aanvankelijk in de volksmond versie 2.0 genoemd. Die benaming is volgens David Lowe, senior product planner Windows Server, inmiddels losgelaten. “Omdat Hyper-V een integraal onderdeel is van Windows Server, willen we klanten niet in verwarring brengen met verschillende versienummers. Voortaan gaan updates van Hyper-V samen met nieuwe versies van Windows Server.” Een toevoeging in Hyper-V waar reikhalzend naar wordt uitgekeken, is ‘live migration’: de mogelijkheid om virtuele machines zonder ‘downtime’ naar een andere fysieke server (host) te verplaatsen. Nu kan dat alleen met een relatief simpele ‘quick migration’, die al gauw 20 seconden downtime met zich meebrengt. De nieuwe versie brengt dat terug tot een nauwelijks merkbare onderbreking van 1 seconde.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!